Tensiunile create de Rusia au produs schimbări în ceea ce privește concepția lumii asupra marilor puteri. Sondaje sunt făcute extrem de des pentru a vedea în cine are opinia publică cea mai mare încredere sau cât de influenți sunt unii lideri. Institutul „Nézőpont” a pus accent pe imaginea lui Vladimir Putin și cât de apreciat este liderul rus. Sondajul a fost efectuat în 12 țări europene.
Rusia este una dintre cele mai influente puteri, iar acest lucru nu este cunoscut de ieri, de azi, ci de secole. Totuși tensiunile create de aceștia la frontiera cu Ucraina a dus la schimbare percepției asupra liderului rus. Institutul „Nézőpont” a făcut un sondaj de opinie în perioada noiembrie şi decembrie 2021, iar rezultatele au fost făcute publice de către Agenției de Presă MTI.
Sondajul a fost efectuat în 12 state din Europa Centrală și de Est. Opinia publică a răspuns mai multor întrebări legate de Vladimir Putin, iar astfel s-a determinat cât de apreciat este liderul rus. Opinia publică se pare că este extrem de divizată, sârbii fiind printre cei care aproape îl divinizează.
Specialiștii care au analizat rezultatele sondajului susțin că răspunsurile reflectă modul de raportare a unei țări față de politica rusă a lui Vladimir Putin. Țări precum Serbia, Bulgaria, Muntenegru, Slovacia și Macedonia de Nordsunt legate de Rusia de originea slavă, asta explicând gradul de admirație al acestora. Relațiile diplomatice au fost și ele un factor care au influențat răspunsurile oferite de opinia publică.
Cum este văzut Vladimir Putin în Europa
Potrivit sondajului, dintre cele 12 țări din Europa Centrală și de Est care au participat la sondaj, sârbii au părerea cea mai bună despre Vladimir Putin. Astfel, în Serbia, 77% dintre respondenți au păreri pozitive și numai 15% au opinii negative. Bulgarii fac și ei parte dintre statele pro-ruse, 60% dintre intervievați au avut opinii pozitive, iar 22% au avut păreri negative. În Macedonia de Nord președintele rus este popular în rândul a 55% din populație și este rău văzut de 33% din populație. În rândul populației din Muntengru acest procent este de 57%, respectiv 35%.
Printre țările pragmatice se află Ungaria, unde opiniile despre Vladimir Putin nu sunt chiar atât de favorabile. Cei care au păreri pozitive sunt în majoritate relativă (43%) față de cei care au opinii negative (36%). Slovenia și Croația sunt considerate, de asemenea, țări pragmatice, în ambele fiind în majoritate opiniile critice: 34% dintre slovaci și 37% dintre croați au păreri pozitive despre președintele rus, iar procentul celor cu opinii negative este de 53%, respectiv 42%. Austria: doar 21% dintre austrieci gândesc pozitiv despre președintele rus, iar 69% au opinii negative.
Din categoria țărilor care au opinii critice la adresa Rusiei fac parte, în primul rând, Polonia, Cehia și România. Dintre polonezi doar 10% au păreri pozitive despre Vladimir Putin, iar 82% gândesc negativ. În cazul cehilor, pentru 25% din populație Putin este popular, iar în rândul a 70% din populație nu se bucură de popularitate. În România acest procent este de 31%, respectiv de 68%.