Senatul din Nebraska a votat abolirea pedepsei cu moartea pe fondul controverselor din Statele Unite privind injecția letală.
După votul de săptămâna aceasta, Nebraska ar putea deveni al 19-lea stat american care renunță la pedeapsa capitală, în ciuda faptului că guvernatorul a promis că se va opune.
Cu 30 de voturi pentru și 13 împotrivă, camera unică din Nebraska a adoptat o lege prin care pedeapsa cu moartea este înlocuită cu închisoarea pe viață, cu efect retroactiv asupra ultimelor condamnări la moarte, potrivit unui comunicat al Senatului, citat de Le Parisien.
Însă guvernatorul republican Pete Ricketts a anunțat imediat că își va opune veto-ul, afirmând că pedeapsa capitală este „un instrument important de securitate publică”. El a explicat pe Twitter:
„Prizonierii de pe Culoarul Morții au primit pedeapsa pe care o meritau. Ei nu merită să-și trăiască toată viața ca niște prinți pe banii comunității.”
Dacă senatorii confirmă votul de două ori, atunci ei vor putea evita votul guvernatorului, iar pedeapsa capitală va fi abolită și în Nebraska, așa cum este deja în alte 18 state americane.
Pe de altă parte, alte 11 state au renunțat să-și execute condamnații la moarte, fără a aboli de facto pedeapsa capitală, aducând la 29 numărul de stat care nu mai aplică această pedeapsă, plus capitala federală Washington.
Numărul execuțiilor scade continuu, 80% dintre ele fiind concentrate în numai trei stat (Texas, Missouri și Florida).
Penuria de substanțe pentru injecția letală, pare să fie principala cauză a reculului cunoscut de pedeapsa cu moartea, după ce industria farmaceutică refuză să livreze substanțele necesare execuțiilor.
Ultimele execuții, care, din cauza improvizațiilor substanțelor chimice folosite, au produs suferințe atroce și îndelungate condamnaților la moarte, au iscat un scandal uriaș în Statele Unite.