Cum decurge o zi printre călugării de pe Muntele Athos. Importanța tehnologiei în cunoașterea lui Dumnezeu

Cum decurge o zi printre călugării de pe Muntele Athos. Importanța tehnologiei în cunoașterea lui Dumnezeu Sursa: Wikipedia

Muntele Athos sau Sfântul Munte este un munte înalt de 2.033 m și o peninsulă cu suprafață de 360 km unde își au locul douăzeci de mănăstiri, paisprezece schituri și o mulțime de chilii pentru călugări. Aici viețuiesc mai bine de 1.500 de monahi ortodocși. Regiunea este autonomă din punct de vedere administrativ, alcătuind un stat monastic cu capitala la Careia (Karyes).

Comunitatea monastică de la muntele Athos este de două tipuri, după felul mănăstirilor. Astfel, sunt mânăstiri cenobite, „cu viață de obște”, unde proprietatea obiectelor este comună, și mănăstiri idioritmice, „cu viață de sine”, unde călugării pot deține în proprietate anumite bunuri. De-a lungul istoriei, călugării de la muntele Athos au trăit în schituri, chilii, „kalive” (chilii mai mici, unde câțiva călugări trăiesc ca într-o familie sau ermitaje, chilii retrase, adesea doar mici grote sau scobituri în stâncă, unde viețuiesc, singuri, sihaștrii.

O zi pe Muntele Athos începe la ora 5:00. Călugării au ritmul lor de viață, care ține cont de orele de rugăciune. Acestea sunt respectate cu strictețe, atât în biserică, cât şi în afara ei.

„Nu se poate explica, se poate trăi”, spune unul dintre monahii care trăiesc aici.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum trăiesc monahii la Athos

Călugarii se autogospodăresc și supraviețuiesc din roadele pe care le oferă pământul și din donațiile credincioșilor. Trăiesc în chilii dotate cu sursă de apă și energie electrică. Iar rugăciunea, așa cum arătam, este centrul universului lor. Se roagă în grădină, când udă florile sau prestează diferite activități, atunci când vorbesc cu pelerinii și în mai toate momentele zilei. O fac singuri în chilies au când șofează pe drumurile abrupte,

„Oamenii ne-au cerut să ne rugăm, unii dau un ban, alţii cutare. Sau chiar ne trimit, având site-ul chiliei noastre, mulţi ne trimit direct pe site. Noi le scoatem frumos pe foi, că avem şi foi mai mari, le scoatem toate şi le pomenim”, a afirmat un alt părinte, Pimen.

sursa foto. Wikipedia

Tehnologia la Muntele Athos

Chiar dacă viața pare desprinsă din primele secole ale creștinismului, modernitatea a pătruns și la Muntele Athos, Mânăstirile au proprile site-uri web, canale de YouTube, iar călugării folosesc telefoane cu aplicația WhatsApp prin care țin legatura cu credincioşii.

„E fundamental opus cu ceea ce se întâmplă în lume. Pentru că tehnologia a pătruns în Sfântul Munte, există tehnologie, dar nu în sensul că suntem aserviţi ei”, susțin ei.

Rolul tehnologiei este de a comunica mai ușor cu ceilalți. Drept care, călugării recomandă ca oamenii să o stăpânească și să nu devină sclavii ei.

„Să fie el stăpânul tehnologiei, să fie om suveran, om liber. Chiar de multe ori făceam asta cu tinerii, că ei erau, veneau şi erau pe celular continuu. Şi noi aici avem wifi, dar nu dăm parola, dar tocmai din cauza asta, că tinerii sunt aici la detoxificare”, a declarat părintele Theologos.

Călugării își trimit mesajele și predicile online către credincioșii din întreaga lume. Astfel, au acces la sfaturile și la înțelepciunea lor nu doar cei care sunt prezenți în pelerinaj la Muntele Athos, ci și ceilalți care au acces la internet. Ei explică care sunt regulile bisericești și de ce este bine să fie urmate, dar și cine e Dumnezeu.

„Dumnezeu nu este moșulică ăla cu o bilă în mână și un triunghi pe cap, cum avem noi imaginea, Dumnezeu este perfecțiunea personală veșnică”, a mai spus părintele Theologos, conform Observator.ro.