Cum decid românii să se vaccineze

vaccinare, vaccin, spital, centru de vaccinare

Majoritatea românilor nu au o părere bună despre campania de vaccinare. Totuși, un procent important spune că s-ar vaccina.

Cum decid românii să se vaccineze arată un sondaj recent efectuat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională-CURS.

Sondajul a fost făcut în perioada 11-15 ianuarie, pe un volum de 1100 respondenți.

La întrebarea „cum credeți că se desfășoară campania de vaccinare contra COVID-19, 53%  au răspuns că „mai degrabă rău”.

Un procent de 41% este de părere că această campanie se desfășoară „mai degrabă bine”.

La întrebarea „dumneavoastră vă veți vaccina?”, 38% au răspuns: „cu siguranță da, imediat ce este disponibil”.

Un procent de 21% a răspuns „probabil da, dar aștept să văd ce se întâmplă”. 12% au răspuns: „probabil nu, dar aștept să văd ce se întâmplă”. Un procent similar a dat răspunsul: „cu siguranță nu, niciodată”.

În timp ce 13% s-au declarat „nehotărâți” nu privire la vaccinare.

Părerea specialiștilor, familiei, preotului...

La întrebarea „de părerea cui ați ținut cont când ați luat decizia de a vă vaccina sau nu”, 44% au răspuns că de părerea medicilor și a specialiștilor.

36% au declarat că au ținut cont de părerea familiei.

24% de cea a prietenilor, 16% de cea a preotului, 11% de ce se discută pe rețelele sociale/internet, 9% au declarat că au ținut cont de mass-media, 5% de liderii politici, în timp ce 14% au spus „de a nimănui”.

Valeriu Gheorghiță: Perioada de programări va fi extinsă

Duminică, Valeriu Gheorghiţă, medicul coordonator al campaniei de vaccinare din România, a declarat că dozele de vaccin nu sunt suficiente pentru a putea imuniza la capacitate maximă

Medicul Valeriu Gheorghiță a spus că perioada de programări va fi extinsă pentru 20 de zile. Și, pe măsură ce se vor elibera locuri, sistemul le va repartiza celor înscriși pe platformă.

„Centrele de vaccinare sunt deja disponibile. Degeaba putem crea aceste programări, pentru că ele nu se pot crea în același interval de timp, pentru că nu sunt suficiente doze.

Ce vom încerca din această săptămână este să extindem perioada cu încă 20 de zile pentru a putea da drumul la programări și pe platformă se va putea crea o posibilitate să ne putem programa și să rămânem în așteptare.

În momentul în care se eliberează un loc, sistemul să ți-l aloce și persoana respectivă să fie notificată. Se va face o programare directă în centrul din localitatea care persoana respectivă bifează că locuiește sau are rezidența sau în județul pe care l-a selectat ca fiind județ de domiciliu.

Aplicația se dezvoltă din această săptămână și va permite unui număr mult mai mare de persoane să se înscrie în platforma de programare și ulterior să fie alocate unor centre de vaccinare pe măsură ce apar locuri libere”, a afirmat Valeriu Gheorghiță pentru Digi 24.