Cum de a scăpat Europa de Est așa ușor de pandemie? Pericolul a trecut deja?
- Ovidiu Drugă
- 21 mai 2020, 07:49
„În Austria am avut marele avantaj că virusul s-a răspândit mai întâi la o grupă de vârstă al cărei risc este foarte mic”, explică expertul austriac.
Populație îmbătrânită
Factorul vârstei este evidențiat și de Atanas Mangarov, șeful secției de pediatrie de la Spitalul de boli infecțioase de la Sofia.
Acest epidemiolog bulgar susține că în țara sa există proporțional mai puțini vârstnici: speranța de viață în Bulgaria, de 75 de ani, este cea mai mică din Uniunea Europeană, cu 4 ani sub media comunității și cu 8 ani sub cea din Italia sau Spania.
Mai puțini oameni în vârstă înseamnă mai puțini pacienți vulnerabili și mai puțini morți, afirmă Mangarov.
Restricții fără contagiere
Cele mai multe țări din regiune au instituit restricții de circulație, la mijlocul lunii martie, când se înregistrase un singur deces, cum ar fi Austria sau Ungaria, sau niciunul, și doar câteva sute de cazuri (de infectare).
„În aceste țări s-a impus o carantină foarte timpurie, fie după primul deces, fie înainte”, explică Gabriella Lantos, fosta directoare a Spitalului Róbert din Budapesta.
Slovacia și Republica Cehă au fost printre primele țări din Europa care și-au închis granițele, în martie, și au impus restricții de circulație, măsuri pe care le-au luat apoi și ceilalți din regiune.
Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie, recunoaște că aceste măsuri au fost esențiale. "România a luat măsuri foarte timpurii și ferme, de la depistarea primelor cazuri", confirmă eapentru EFE.
Aceste restricții într-un stadiu foarte timpuriu al pandemiei au permis o organizare mult mai bună și protejarea unităților vulnerabile, cum ar fi azilurile de bătrâni și spitalele, spune pentru EFE croatul Ivan Djikic, biochimist și specialist în biologie moleculară.
Mai puțină globalizare
Un alt factor cheie este faptul că regiunea, fără porturi mari și cu aeroporturi de dimensiuni medii, nu este la fel de conectată la alte centre globale. Cel mai mare aeroport din regiune este, de departe, Viena, cu aproximativ 27 de milioane de pasageri, departe de cele 126 de milioane de pe ambele aeroporturi din Londra sau de cele 108 milioane de la Paris.
"Conexiunile cu China sunt foarte limitate în Europa de Est în comparație, de exemplu, cu Italia, care are o puternică legătură cu Beijingul, între altele, pentru industria sa textilă, și este una dintre puținele țări europene care are zboruri directe de la Roma la Wuhan", explică Czypionska.
Cu toate acestea, unele dintre aceste țări au primit înapoi mulți dintre cetățenii lor care lucrează în mod regulat în țări puternic afectate de virus, precum Italia, Spania sau Regatul Unit, fără ca acest lucru să ducă la o explozie de cazuri.