Cum comentează supraviețuitorii pedepsele date în Dosarul „Colectiv”. Victimele, revoltate

Cum comentează supraviețuitorii pedepsele date în Dosarul „Colectiv”. Victimele, revoltate

Sentințele date de Tribunalul București în Dosarul „Colectiv” sunt prea blânde, cred supraviețuitorii incendiului din 2015.

Adrian Albu, unul dintre tinerii care a scăpat cu viață din infernul de la „Colectiv”, nu crede că se va face vreodată dreptate în acest caz deoarece legea penală este „foarte blândă”. „Din punctul meu de vedere, e o sentință foarte, foarte ușoară pentru ceea ce s-a întâmplat. Dacă ceea ce s-a întâmplat acolo ar fi cauzat moartea unui singur om, ar fi fost achitați, pentru că la 65 de oameni să dai pedepse între opt și 12 ani mi se pare foarte puțin”, a spus Albu.

În opinia sa, România are nevoie de un alt Cod Penal, care să pedepsească mai drastic abuzul în serviciu, scrie hotnews.ro. „Probabil ca ar fi trebuit să avem un alt Cod Penal prin care să avem niște pedepse mai mari pentru consecințele faptelor. Pentru că noi judecăm faptele și nu consecințele lor, atunci când spui abuz în serviciu și ți-a dat opt ani de zile, acel abuz în serviciu a cauzat moartea a 65 de omeni. Dacă ar fi furat 100.000 de lei, probabil că aceeași pedeapsă ar fi fost”.

În schimb, pentru Mihai Grecea, o altă victimă a Colectivului, esențial este că s-au stabilit vinovații în acest dosar, iar judecătorii au arătat, astfel, că statul „a pus în pericol cetățenii”. „Dincolo de cuantumul de valori, în ani, ale pedepselor, care oricum vor fi atacate la Curtea de Apel, mi se pare esențial că s-au stabilit vinovațiile și în cazul acesta tragic de la Colectiv e o vinovăție foarte complexă și împărțită. Statul, prin diversele sale instituții și prin angajații acestor instituții, este vinovat de punerea în pericol a cetățenilor săi, pentru că dacă aceste instituții și oamenii acestor instituții ar fi făcut ceea ce trebuia sa facă, nu s-ar fi ajuns la o situație de genul acesta. Există un contract între cetățenii care platesc taxele și aceste instituții ca să le respecte dreptul constituțional la siguranța personală, la viață și nu s-a întâmplat asta”, a explicat Grecea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru Mihai Grecea, statul rămâne principalul vinovat! „Patronii de club au greșit flagrant. Ei aveau voie să fie lacomi, pentru că esența capitalismului e acest tip de lăcomie, vrei să faci bani, să câștigi bani, ok, dar trebuie să fii cumva limitat de către stat, de către instituții prin legi. Legile trebuie puse în aplicare, iar instituțiile nu au făcut asta. I-au lăsat să facă ce vor. De partea cealată, a patronilor firmei de artificii sunt niște oameni care nu și-au făcut profesionist treaba, au făcut-o cu delăsare, cu inconștiență, trebuie să plătească. Mai avem unul dintre cei implicați care a distrus probe în instanță și la fel, se reflecta în cuantumul pedepsei și acest lucru. Cred că în esență, pe partea asta de penal, lucrurile aparente sunt undeva pe acolo, în limite decente”.