Cum combinăm culorile pentru a avea o ţinută de efect?
- Eliza Cristea
- 22 martie 2012, 19:08
Negru merge cu orice, geanta trebuie să aibă întotdeauna aceeaşi culoare cu pantofii, o ţinută nu trebuie să conţină mai mult de trei culori- acestea sunt doar câteva dintre clişeele vestimentare care ţin de cromatică pe care vrem sau nu, le auzim cel mai des în majoritatea discuţiilor despre modă. Deseori alegem banale combinaţii de nuanţe pentru a fi sigure că nu dăm greş sau asociem negru lângă orice.
Dar adevărul este că ţinând cont de câteva reguli cromatice şi de nuanţele care ni se potrivesc putem crea ţinute reuşite care să ne scoată din tipar.
Culorile primare nu pot fi obţinute din amestecul altor culori. Acestea sunt : roşu, galben şi albastru. În schimb, combinate între ele, generează toate celelalte culori. Culorile secundare se obţin din combinarea a două culori primare. Oranj din roşu şi galben, verde din albastru şi galben, violet din roşu şi albastru. Foarte important este faptul că într-o ţinută, orice culoare secundară poate fi cuplată cu cea primară din care provine. În acest caz, vorbim despre culori intermediare. Deci, puteţi purta cu succes o fusta verde cu un top galben sau o rochie albastră cu pantofi violet. Culorile intermediare se mai obţin şi prin combinarea a două culori secundare. Ce-i drept, pentru cei mai conservatori, aceste combinaţii pot fi considerate "îndrăzneţe", dar ele au stat la baza unui trend foarte popular în ultimii ani, cunoscut sub numele de color block şi care constă în crearea unor ţinute cu mai multe culori puternice. Culorile complementare sunt direct opuse una celeilalte. O fustă roşie merge perfect cu o bluză verde, albastrul se va asorta foarte bine cu maro sau auriu pentru că este complementar oranjului.
Culorile analoage includ culori calde (oranj, roşu, galben) şi culori reci (verde, albastru, violet). Acestea sunt foarte apropiate în spectrul cromatic : verde închis-verde mai dechis- verde deschis- galben închis-galben mai deschis-galben deschis. Se pot combina două culori calde cu una rece sau două culori reci cu una caldă.
Albul şi negrul intră în categoria non-culorilor, iar cele neutre sunt griul şi bejul. Negrul merge perfect de pildă, cu verde , iar albul s-ar potrivi foarte bine cu galben, dacă alegeţi aceste nuanţe pentru haine, cuplate cu accesorii aurii sau bronz.
Mai există şi categoria culorilor sezoniere: culorile terne se poartă iarna şi toamna, în timp ce primăvara sau vara este vremea pastelurilor.