Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum câştigi experienţă de muncă, fără a neglija facultatea
Cum câştigi experienţă de muncă, fără a neglija facultatea

Cum câştigi experienţă de muncă, fără a neglija facultatea

Angajatorii preferă candidaţii cu minimum doi ani de experienţă, aşa că pe parcursul anilor de studiu este recomandat internship-ul sau voluntariatul într-o asociaţie studenţească.

După ce treci printr-un Bacalaureat dificil şi reuşeşti să te înscri la o facultate serioasă, crezi că viitorul loc de muncă e ca şi asigurat, iar un salariu bun te şi aşteaptă.
Ei bine, la terminarea studiilor o să ai surpriza că locurile bune de muncă sunt destul de dificil de obţinut, iar cei mai importanţi angajatori îţi studiază foarte atent CV-ul, o cerinţă obligatorie fiind 2-3 ani de experienţă. Pentru o intrare mai uşoară pe piaţa muncii, ţine cont de câteva sfaturi, şi aplică-le chiar de la începutul vieţii de student.
Culmea sau nu, activităţile extraşcolare sunt uneori chiar mai importante în CV decât cursurile facultăţii pe care le urmezi. Experienţele dintr-un ONG pot duce la sedimentarea cunoştinţelor din facultate. În plus, fără efort prea mare, dobândeşti şi acei ani de experienţă necesari pentru o angajare mai rapidă.
Activităţile desfăşurate în ONG trebuie trecute în CV
Prima şi cea mai simplă metodă pentru îmbunătăţirea CVului este înscrierea şi participarea la activităţile unei organizaţii studenţeşti. O mulţime de ONG-uri le oferă doritorilor tot felul de proiecte în care se pot implica voluntar sau diferite cursuri la care participarea este gratuită.
"Pentru un student orientat către carieră, dornic să înveţe mai mult şi să câştige experienţă, voluntariatul într-o organizaţie studenţească este foarte potrivit. În plus, anul I este mai dificil pentru studenţii veniţi din provincie şi s-ar putea ca mediul dintr-un ONG şi oamenii binevoitori din interior să îi ajute să se adapteze mai uşor", susţine Bianca Troncea, membră a organizaţiei Voluntari pentru Idei şi Proiecte (VIP). Aderarea la un astfel de ONG te ajută să cunoşti oameni cu preocupări comune şi ai ocazia să pui în practică ce ai studiat la cursuri şi chiar să înveţi mai multe .
Asociaţiile studenţeşti organizează şi cursuri gratuite
Team Work este o altă organizaţie studenţească care a dezvoltat activităţi în două direcţii: proiecte pentru comunitate şi pregătirea prin diferite cursuri a membrilor. Printre temele abordate la cursurile şi workshopurile organizate de Team Work se numără: Negocierea şi soluţionarea conflictelor, Motivarea voluntarilor, Comunicare non-verbală sau Managementul schimbării.
Poţi să greşeşti "În Team Work poţi să greşeşti pentru că învăţăm din greşeli, din ceea ce au făcut alţi colegi. Avem un transfer de know-how care îi permite unui boboc Team Work să acumuleze cunoştintele de care are nevoie la început de drum", nea declarat Mădălina Vasile, coordonator Resurse Umane la Asociaţia Team Work.
"Pentru un student orientat către carieră, dornic să câştige experienţă, voluntariatul este foarte potrivit."
BIANCA TRONCEA, membră a organizaţiei studenţeşti VIP

EXPERIENŢĂ
Stagiile de practică sau internship
Tinerii pot acumula experienţă încă din timpul facultăţii dacă urmează diferite stagii de practică sau intern ship. Dacă un stagiu normal de practică durează două sau trei săptămâni şi este necesar pentru facultate, internship-ul se poate întinde pe mai multe luni şi, uneori, este chiar plătit.
Cei care caută un program de intership pot adresa o scrisoare de intenţie direct firmelor unde doresc să acumuleze experienţă sau pot utiliza programe de rectrutare de tip startinternship.ro.
Internship-ul este o practică de educaţie non-formală care permite studenţilor să capete experienţă practică în timpul facultăţii, fără a neglija activităţile obligatorii cuprinse în programa şcolară universitară, acesta desfăşurându-se şi în timpul anului şcolar.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: