Cum au sărbătorit caracalenii Marea Unire de la 1 decembrie 1918 cu o săptămână mai devreme

Cum au sărbătorit caracalenii Marea Unire de la 1 decembrie 1918 cu o săptămână mai devreme

La 24 octombrie 1599, în urma bătăliei de la Şelimberg, Voievodul Mihai Viteazul, Oltean din Craiova, unise Ardealul cu Ţara Românească şi printr-o coincidenţă prevestitoare de bine, după 319 ani, în 18 octombrie 1918 trompeta sună din nou la înfăptuirea aceluiaşi ideal.

Sunt 2 ani de când o soartă nemiloasă aruncase vălul doliului şi al tristeţii peste locurile acestea care au suferit călcâiul apăsător al duşmanului. Doi ani de umilire şi suferinţă în cari foarte puţini au fost aceia în sufletul cărora nu se stinsese lumina speranţei unui viitor fericit al ţării noastre.

Evenimentele din jurul nostru ne făcuseră mai pe toţi pesimişti, când printr-o întorsătură fericită a lucrurilor, speranţa se transformă în realitate, şi azi ne vedem cu bucurie strânşi în jurul drapelului cari în curând va fâlfâi mândru în ţara unită a tuturor românilor.

Avem fericirea să trăim zile mari şi nu numai că pământul scump al ţării noastre va fi curăţit de duşmanul ce ne-a umilit şi sărăcit, dar avem prilejul să scăpăm de robie pe fraţii care zac de secole sub jugul străin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şi astăzi când din nenorocire ne-am dat seama prin noi înşine ce însemnează a fi supus stăpânirii străine, astăzi ne simţim datori mai mult ca oricând să întindem braţul nostru ocrotitor celor subjugaţi, să luptăm până la unul pentru a scăpa neamul românesc de duşman şi a pune bazele unui imperiu puternic, care întinzându-se de la Nistru la Tisa, va coprinde în el pe toţi cei ce cu adevărat simt româneşte.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul istoric