Cum au rezolvat Croația și Serbia criza francilor elvețieni
- Raluca Florescu
- 17 martie 2015, 00:00
Statele din jur au luat deja decizii importante în favoarea celor cu credite în franci, care ar putea fi cel puțin analizate și în România. La vecini, costurile vor fi suportate de bănci, soluțiile fiind impuse de guvern sau banca centrală.
De la „explozia” francului elvețian, țările din apropierea României, în special Croația și Serbia, au adoptat deja o serie de măsuri. Polonia a fost, la rândul său, presată să gândească alternative, dat fiind numărul mare de împrumuturi. „În România, reacția este una mai slabă. Singura soluție oferită până acum creditorilor, de către ministrul de Finanțe, Darius Vâlcov, este de a apela la un credit fiscal”, scria, recent, publicația euromoney. com. Iată cele mai importante soluții.
CROAȚIA – Creditele vor fi plătite, timp de un an, la un curs franc - kuna croată aflat la nivelul dinainte ca francul să se întărească puternic. Măsura a fost adoptată de parlament pe data de 28 ianuarie. Guvernul analizează și posibilitatea de a converti în masă creditele în moneda locală. Valoarea creditelor în franci reprezintă echivalentul a 7,2% din produsul intern brut, față de 1%, în România.
POLONIA – Cea mai mare țară a Europei Centrale și de Est are și un volum impresionant de credite în franci. Dacă în România sunt 70.000 de debitori, în Polonia, o țară cu populație dublă, există 550.000 de clienți. Guvernul a propus deja băncilor ca soluție reducerea dobânzilor și chiar trecerea la dobânzi negative. De asemenea, Guvernul este pregătit să intervină, dacă băncile nu vor ajunge la o soluție. „Confirm angajamentul băncilor poloneze de a găsi soluții pentru clienții cu credite în franci, așa încât ratele la credite să nu fie mai mari decât înainte ca francul să fi fost lăsat liber”, a spus, recent, Janusz Lewandowski, consilier pe probleme economice al premierului polonez.
SERBIA – Guvernul va impune băncilor patru soluții, între care acestea au de ales până la finele lui martie. Una este de a converti creditele din franci în euro, însă la o rată de schimb franc/euro cu 5% sub cea a pieței. A doua soluție este de a converti creditele din franci în euro, cu scăderea dobânzii creditului. O a treia posibilitate este ca debitorul să plătească în continuare credite în franci, dar dobânda creditului să scadă cu câte un punct pe an. Cea de a patra opțiune este de a permite debitorilor să achite o rată mai mică cu 20%, iar durata de rambursare a creditului să fie prelungită cu un an. Populația țării este de trei ori mai mică decât a României. În Serbia, sunt 20.000 de debitori cu credite în franci elvețieni.