Cum au fost votați 82 de primari ca Ceaușescu

Cum au fost votați 82 de primari ca Ceaușescu

Rețeta succesului pentru zeci de edili PNL-PSD-UDMR, aleși cu 100% din voturi, a fost să candideze singuri. EVZ vă prezintă cele mai interesante cazuri de la alegerile locale din 5 iunie

Comuna ieşeană Ciohorăni nu a văzut în viaţa ei alt primar decât Simion Ticu (PSD). „Comuna are 2.100 de locuitori, că e un singur sat. Toţi sunt cu PSD. Ce rost avea să-şi mai depună careva candidatura?”, spune primarul, aflat în funcţie din 2004, de la înfiinţarea comunei. „În 2008 m-am rugat de unul de la noi să candideze, ca să nu alerg singur. Acum, n-a mai vrut nici el să candideze, că zicea că ar râde lumea de el”, a spus edilul.

UDMR, campioană

Social democraţii au 17 edili aleşi în toată ţara cu 100% din voturi. Liberalii se mândresc şi ei cu 11 primari aleşi în unanimitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

În comuna Bătrâna din judeţul Hunedoara, primarul a fost ales cu 66 de voturi, doborând recordul primarilor aleşi cu cele mai puţine voturi. Unic candidat, aflat în funcţie din 2000, Radu Herciu (PNL) spune că le-a câştigat inimile alegătorilor şi a obţinut 100% pentru că nu face promisiuni şi încearcă să lase faptele să vorbească în locul lui.

FOTO: Laczko Albert Elemer (primar Remetea) a luat 3.137 de voturi

Majoritatea primarilor care au luat 100% în alegerile locale sunt cel puţin de trei mandate în funcţie. Niciunul nu are de gând să se retragă.

Cele mai multe voturi luate de un primar de 100% au mers către Laczko Albert Elemer, în judeţul Harghita. UDMR- istul a fost votat de toţi cei 3.137 de alegători care au venit la urne în Remetea. Maghiarii au 54 de edili aleşi în Transilvania cu 100% din voturi, majoritatea acestora din Harghita, Covasna şi Mureş.

FOTO:Radu Herciu (primar Bătrâna) a ajuns edil cu 66 de voturi

Record la Sărăţeni

Cel mai vechi primar din Sibiu, aflat în funcţie din 1992, a fost ales şi el în unanimitate la alegerile locale, fiind singurul înscris în cursă. Care este secretul său? „Nu-i niciun secret, trebuie doar să faci ceea ce le promiţi oamenilor”, spune acesta. „Fiecare și-a căutat candidați, dar n-au găsit un om care să intre în competiție. Și-au evaluat șansele și au văzut are rost sau nu are rost”, a explicat el.

Primăriţa din Vutcani (judeţul Vaslui) vrea competiţie. „Miar fi plăcut să mai fie doi, trei candidați, pentru că astfel aş fi putu să aflu cum vede lumea realizările mele. Luni de zile, toate partidele au bântuit comuna, căutând un candidat, dar nu au găsit”, a povestit aceasta.

În comuna Sărăţeni, din judeţul Ialomiţa, Eugen Tocileanu a reuşit să fie ales pentru a doua oară cu un procent de 100%, după ce a primit toate voturile şi în 2012. Fondurile europene i-au asigurat primarului din Gottlob (Timiş) toate voturile. Liberalul Gheorghe Nastor a adus comunei 10 milioane de euro, bani UE.

La 5 voturi distanță

Primarului din comuna Râca, judeţul Argeş, i-au lipsit doar cinci voturi să fie ales în unanimitate. Georgel Burcea (PSD) a luat 633 de voturi şi a fost încurcat de candidatul liberal. La precedentele alegeri locale, din 2012, Burcea a reuşit însă să obţină 100% din voturi.

Edilul PSD din comuna buzoiană Luciu, Mircea Frăţilă, a obţinut un nou mandat „doar” cu 97,43% pentru că a pierdut 37 de voturi în faţa candidatului de la ALDE. În judeţul Mehedinţi, primarul PSD din Vânjuleţ a fost încurcat tot de liberali. Costaiche Nistor (PSD) a obţinut 96,69% la alegerile locale şi i-au lipsit, pentru unanimitate, cele 31 de voturi ale candidatului PNL.