Evenimentul Zilei > EVZ Special > Cum arăta Yamato, cel mai mare cuirasat al tuturor timpurilor
Cum arăta Yamato, cel mai mare cuirasat al tuturor timpurilor

Cum arăta Yamato, cel mai mare cuirasat al tuturor timpurilor

Uriașul cuirasat japonez Yamato, avea un deplasament de 65.000 de tone, la fel ca nava sa soră Musashi. Spre comparație, cuirasatele germane Bismarck și Tirpitz, care au activat, în aceeași perioadă, în Atlantic, aveau un deplasament de „numai” 41.700 tone

Cuirasatul japonez Yamato (n.r. – 大和, în alfabetul japonez) a fost un cuirasat din clasa Yamato care a servit Marina Imperială Japoneză în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Ea și nava soră a ei, Musashi, au fost navele de luptă cele mai grele și mai puternic înarmate construite vreodată pe Terra, cu un deplasament de 72.800 de tone la sarcină maximă și înarmate cu nouă tunuri principale de 46 cm.

Greșeala amiralilor japonezi

Comandându-se, official, la o săptămână după atacul de la Pearl Harbor la sfârșitul anului 1941, Yamato a fost conceput pentru a contracara numeric superioara și vasta flotă de cuirasate din Statele Unite, principalul rival al Japoniei din Pacific. De-a lungul anului 1942 ea a servit drept navă amiral a Flotei Combinate Japoneze. Greșeală mare a amiralilor japonezi, întrucât nu poți ține ca nava de comandament un cuirasat care ar fi putut ăntoarce soarta războiului din Pacific. În iunie 1942 amiralul Isoroku Yamamoto îndepărtă flota de la conducerea ei în timpul dezastruoasei Bătălii de la Midway și Musashi, nava ei soră, a preluat funcția de navă amiral a Flotei Combinate la începutul anului 1943. Astfel, Yamato și-a petrecut restul de ani și o mare parte din 1944 circulând către bazele navale majore japoneze din Truk și Kure, ca răspuns la amenințările americane. Deși ea a fost prezentă la Bătălia din Marea Filipinelor în iunie 1944, Yamato nu a jucat nici-un rol în luptă. Singura dată când ea a tras cu tunurile ei principale în țintele teritoriului inamic a fost în octombrie 1944, când a fost trimisă să atace forțele americane invadatoare Filipine în timpul Bătăliei din Golful Leyte.

Scufundată în bătălia pentru Okinawa

În anul 1944, echilibrul de forțe navale din Pacific s-a întors decisiv împotriva Japoniei și, până la începutul anului 1945, flota japoneză a fost mult mai sărăcită și amenințată de lipsa combustibilului în insulele de japoneze, limitând posibilitatea de mișcare a flotei. În aprilie 1945, într-o încercare disperată de a încetini înaintarea aliată, Yamato a fost trimis într-o călătorie cu sens unic la Okinawa , unde i s-a ordonat să apere insula de invazia americane și să lupte până la distrugere. Deplasarea sa a fost deranjată și încetinită la sud de insula Kyushu de submarine și avioane americane și, la șapte aprilie, a fost atacată și scufundată de bombardiere și bombardiere torpiloare cu pierderea celor mai mulți dintre membrii echipajului ei.

CARACTERISTICILE CUIRASATULUI:

construit în:

1937-1940

echipaj:

2500-2800 persoane

armament:

9 tunuri mari de 460 mm/3 turele

tipul navei:

cuirasat

lungime totală:

263,2 m

lățime:

38,9 m

adâncime chilă:

10,3 m

viteză:

27 noduri (aproximativ 50 km/h)

echipare:

4 turbine de aburi, 4 elice

putere:

150.000 CP (110MW)

rază de acțiune:

13.334 km cu v=30km/h

avioane:

6 hidroavioane tip F1 M2 PETE sau

radar:

tip 21 KAI 3 /25 – 30 KW/

rază radar:

120 Km grup de avioane sau 70 Km un avion