Cum arată aeroportul care va fi transformat într-un complex turistic uriaș

Cum arată aeroportul care va fi transformat într-un complex turistic uriaș

Fostul aeroport Ellinikon, din Atena, se va transforma, în următorii ani, într-un complex turistic uriaș, unde vor fi construite parcuri, ansambluri rezidențiale de lux, complexuri hoteliere și facilități pentru organizarea de evenimente sportive, expoziții și concerte, relatează CNN.

Aeroportul Ellinikon a fost, timp de 60 de ani, principalul aeroport al Greciei, fiind utilizat, până în 1993, și de către armata SUA. Ulterior, a devenit în întregime civil şi a avut un trafic anual de 12 milioane de pasageri. În 2001, a fost închis, după ce grecii au inaugurat Aeroportul Internaţional Eleftherios Venizelos, și o parte a aeroportului a fost transformată într-un parc sportiv, care a găzduit competiţii de baschet, scrimă, softball, caiac-canoe ori hochei pe iarbă în timpul Jocurilor Olimpice de vară de la Atena, din 2004.

După 2004, zona a fost lăsată în paragină, terenul cu o suprafață de aproape şase milioane de metri pătraţi, fiind acum acoperit de buruieni. Cu toate că autoritățile au avut numeroase încercări de a amenaja în zonă un parc metropolitan, nu au avut resursele necesare, motiv pentru care au decis să-şi vândă acţiunile la compania Hellinikon SA, responsabilă cu dezvoltarea zonei, în principal ca urmare a planului de privatizare a companiilor de stat, dictat de Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană,

Astfel, consorţiul format din Lamda Development şi Global Investment Group, din care fac parte, printre alţii, companiile Al Maabar, din Abu Dhabi, şi Fosun Group, din China, va plăti nu mai puţin de 915 milioane de euro pentru 100% dintre acţiunile companiei Hellinikon SA şi va investi 5.9 miliarde de euro, în următorii 15 ani, pentru implementarea proiectului. Zona, care se întinde pe mai mult de şase sute de hectare, beneficiază de o faleză de 3,5 kilometri şi ar urma să fie acoperită de parcuri, ansambluri rezidenţiale de lux şi complexuri hoteliere şi să găzduiască evenimente sportive, expoziţii şi concerte.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dezvoltatorii estimează că proiectul ar genera între 30.000 şi 50.000 de locuri de muncă şi ar contribui cu 1,2% la produsul intern brut al Greciei. Totodată, aceştia spun că taxele şi impozitele plătite de afacerile din zonă vor ajunge la două miliarde de euro pe an.