Cum ar putea fi distrusă o zonă istorică a Capitalei

Cum ar putea fi distrusă o zonă istorică a Capitalei

Edilul sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman, cere consilierilor generali să anuleze votul dat în septembrie pentru un proiect imobiliar care ar putea distruge copia grădinilor Versailles.

Pe terenul care găzduieşte copia grădinilor de la Versailles, consilierii generali ai Capitalei au dat undă verde, în septembrie, construirii unui ansamblu rezidenţial, după ce au votat un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) în acest sens. Proiectul urbanistic de pe Șoseaua Kiseleff 45 A include construcţii cu trei etaje, pe o suprafață de peste 11.000 de metri pătrați. În opinia edilului sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman, și a aleșilor locali, aprobarea acestui PUD încalcă legea spațiilor verzi. Ei au cerut acum consilierilor să anuleze hotărârea dată în septembrie. „Noi, ca și colegii PD- de la acea vreme, am ieșit din sală. Nu am votat. Colegii PSD au aprobat documentația urbanistică- 28 de voturi, ei au majoritate. Dacă este ilegal, să atace prefectul”, a explicat, pentru EVZ, liderul PNL al aleșilor generali, Cornel Pieptea.

Ce spune legea

Activiştii de mediu spun că demersul de modificare a zonei este ilegal. „Vorbim de zona protejată Averescu, care are grad maxim de protecție. Înseamnă că nu ai voie să-i schimbi ţesutul urban, nici măcar peisajul natural care constituie şi el monument istoric în zona protejată”, a spus Dan Trifu, reprezentantul ONGului Eco-Civica. În opinia președintelui Asociației Salvați Bucureștiul, Ni cușor Dan, votul aleșilor generali „este un abuz incredibil”. „Legea spune explicit că nu ai voie să schimbi destinaţia unui spaţiu verde amenajat, dar Consiliul General a dat PUD-ul care prevede patru blocuri de trei etaje aici. Este o sfidare a legii”.

Incendiu de la o brichetă

Clădirea de pe Kiseleff 45 este amplasată pe o parcelă ce nu a fost modificată din deceniul trei al secolului XX și se încadrează în teritoriul a două arii protejate. O parte din teren -1.863 metri pătrați și două corpuri de casă – a fost câștigată în instanță de către avocata Lucia Chereches, pentru proprietara Jeanne (Ioana) Sybille Wieder Atherton. Aceasta a vândut, în 2004, prin mandatar, terenul și imobilul soțului avocatei. După un an, soții Chereches au divorțat și avocata a devenit proprietar de drept. Chereches a obținut inițial autorizații de desființare pen tru două case. Asociația Salvați Bucureștiul a atacat în instanță au torizațiile, iar Curtea de Apel București a decis, pe 18 iunie 2012, anu larea lor. Chiar cu 15 zile înainte, imobilul de la 45A a luat foc de la o brichetă, potrivit anchetatorilor.