Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum am devenit magician
Cum am devenit magician

Cum am devenit magician

Timişoreanul Cristian Laurenţiu (27 de ani), fost stripper, a susţinut în ultimii trei ani sute de show-uri de magie în cluburile din Spania.

De trei ani, un tânăr de 27 de ani, din Timişoara, Cristian Laurenţiu, îi uimeşte pe spanioli cu numerele de magie pe care le face. Stabilit în Spania de câţiva ani buni, timişoreanul încearcă să-şi clădească o carieră de iluzionist şi, până în prezent, a susţinut sute de show-uri în cluburile din Ibiza, şi nu numai.

Săptămâna trecută, tânărul
magician i-a încântat şi pe timişorenii care au avut curiozitatea să vină să-i vadă reprezentanţia susţinută în Clubul „Spirit“ din centrul Timişoarei.

„Mi-a spus să-i arăt ce ştiu“


Cristian Laurenţiu a plecat în
Spania, în urmă cu câţiva ani, ca dansator de striptease. În timpul liber cutreiera Madridul şi nu rata nicio ocazie de a gusta din viaţa de noapte a oraşului.

În periplul său monden, a
ajuns şi la un spectacol de iluzionism susţinut de Pablo Segobriga, unul dintre celebrii magicieni spanioli, pe care publicul l-a considerat de-a dreptul strălucit în ceea ce priveşte trucurile cu cărţi de joc. La sfârşitul spectacolului, românul şi-a luat inima în dinţi şi i-a spus magicianului Segobriga că şi el ar putea face trucurile respective. „Mi-a pus în mână un pachet de cărţi de joc şi mi-a spus să-i arăt ce ştiu. I-am arătat trucurile pe care le foloseam, copil fiind, când voiam să trişez. Mi-a spus că am talent şi că trebuie să mă dezvolt în direcţia aceasta pentru că pot câştiga. Mi-a mai spus că, decât să-mi uimesc prietenii cu efecte, mai bine investesc în talentul meu, pentru că pot avea succes. Şi aşa a început totul. Din cele trei ramuri ale magiei, close up magic, mentalismul şi magia de scenariu, le practic pe primele două“, povesteşte Cristian Laurenţiu.

Suspectat că are puteri
supranaturale

Tânărul timişorean îşi aminteş
te că în copilărie era un fan înrăit al lui David Copperfield. „Îmi spuneam că, dacă voi reuşi să fac tot ce poate el, voi ieşi pe stradă şi voi lua tot ce îmi place fără să fiu văzut. Dar bineînţeles că nu am făcut asta niciodată. Făceam doar scheme cu cărţile, ca să trişez“, mărturiseşte cu un zâmbet ştrengăresc Cristian.

Atuurile profesionale ale tână
rului magician sunt recompunerea unor obiecte rupte în bucăţi şi deplasarea lucrurilor dintr-un loc în altul. „Nici nu ştiu cum să explic ceea ce fac, ştiu numai că le mişc. Unii cred că am puteri supranaturale, alţii îmi spun că lucrez cu diavolul, iar alţii încearcă să găsească explicaţii logice. Niciodată n-am explicat nimănui cum îmi reuşesc efectele. Eu doar cred în Dumnezeu şi tuturor nu pot să le spun decât un singur lucru: acela că Dumnezeu are cea mai mare putere“, mărturiseşte magicianul Cristian Laurenţiu.

Câştiguri de artist

În Spania, timişoreanul are contracte cu mai multe cluburi din Ibiza şi mare priză la public. Iar odată perfecţionat în tainele iluzionismului, Cristian a început să colaboreze cu mai multe agenţii de impresariat, iar în timpul sezonului estival are câte patru-cinci show-uri de magie săptămânal.

Şi pentru că şi-a făcut un
„nume“, iar cum spaniolii au probleme de pronunţie când vine vorba de „ţ“-ul românesc, Lorenzo l-a înlocuit pe mioriticul Laurenţiu.

În ceea ce priveşte satisfacţiile
financiare, timişoreanul spune că în această branşă se câştigă bine, dar fără a spune concret şi cât. „În România, magia nu este aşa dezvoltată. Dar în Spania eşti plătit ca un artist“, spune Cristian.

La Madrid, frecventează ceea
ce în branşă se numeşte „clubul magicienilor“, unde se fac traininguri săptămânale în cadrul cărora maeştrii iluzionismului le explică tinerilor magicieni cum să-şi perfecţioneze tehnicile.

FENOMEN


Fascinaţia
iluzionismului

Istoria iluzionismului consemnează
câteva nume celebre ale unor mari maeştri ai domeniului. Generaţii la rând au fost fascinate de trucurile şi numerele impresionante de magie ale unor „profesionişti“ ai iluzionismului, cum ar fi Houdini, David Copperfield, profesorul acestuia, Der Lehrer, Jeff Sharidan, Jeff McBride, Lance Burton sau Ger Copper. În România postrevoluţ ionară, reprezentaţiile televizate ale celebrului David Copperfield erau urmărite cu sufletul la gură de toată lumea, nu puţini fiind cei care au încercat să-l imite. În fiecare duminică, la ora la care se transmiteau spectacolele lui Copperfield, milioane de oameni rămâneau înmărmuriţi în faţa ecranelor. Difuzarea serialului a stârnit gustul publicului pentru numerele de magie, motiv pentru care patronii circurilor şi bâlciurilor au introdus în reprezentanţiile lor şi numere de magie.

TRUC


A schimbat un 9 de treflă
într-un 4 de „verde“

Săptămâna trecută, Cristian
Laurenţiu a susţinut un show pentru publicul timişorean. În Clubul „Spirit“ din centrul oraşului, magicianul şi-a vrăjit de-a dreptul spectatorii. Mai întâi, i-a cerut unei tinere să aleagă o carte de joc dintr-un pachet. Publicul a văzut cartea, un nouă de treflă, nu însă şi magicianul, care i-a cerut numai să-l lase să simtă vibraţiile cărţii de joc. Apoi a încercat să ghicească ce carte e plimbând un pendul deasupra unui alt carton, cu simbolurile cărţilor de joc. „Este patru de verde“, spune într-un final iluzionistul. Sala râde. Toţi cei circa 50 de spectatori au văzut foarte clar cartea din mâna fetei: nouarul de treflă. La fel, ea îi spune că greşeşte şi gândeşte că toată magia lui e bazată pe trucuri care mai dau şi greş. Ţinuse tot timpul reprezentaţiei cartea strânsă între palme. Magicianul îi cere totuşi să-i arate cartea, ca şi când n-ar putea concepe că nu are dreptate. Surpriză: cartea din mâna fetei e, de fapt, un patru de verde. Clubul pare că nu mai respiră, apoi ropotul aplauzelor. „Incredibil“, „Nu se poate“, se aude de la fiecare masă. Nimeni nu-şi explică ce s-a întâmplat de fapt. Doar au văzut cu ochii lor nouarul.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News