Atenţie la materialul din care sunt făcute şi la firma producătoare!
Specialiştii în instalaţii spun că pierderea de căldură dintr-o clădire se produce 9% prin podea, 24% prin acoperiş, 26% prin pereţi, iar cea mai mare parte - 41%, prin ferestre, chiar dacă suprafaţa acestora reprezintă aproximativ 15% din cea totală a unei clădiri.
„Este indicat să schimbi vechile ferestre cu unele de calitate, care îţi vor aduce confort termic şi fonic. Vei reuşi să economiseşti şi foarte mulţi bani, ţinând cont că nu vei mai face risipă de căldură“, spune Marin Cruţescu, directorul general al companiei Amvic Ferestre, producătoare de tâmplărie PVC. Antiefracţie pentru parter
În alegerea sistemelor de tâmplărie trebuie să ţii cont de materialul din care sunt confecţionate (PVC, aluminiu, lemn, lemn stratificat), de ţara din care provin (cele nemţeşti sunt cele mai bune) şi de firma care le-a produs (este foarte important ca aceasta să fie una cunoscută). Experţii în domeniu sunt de părere că PVC-ul este unul dintre cele mai bune materiale pentru confecţionarea ferestrelor deoarece are înglobat şase stabilizatori de culoare şi de temperatură, care îi permit să-şi păstreze calităţile între -50 grade Celsius şi 80 de grade Celsius.
Ei mai spun că şi raportul calitate-preţ este de partea PVC-ului. În plus, PVC-ul pierde greu din căldură, comparativ cu aluminiul, care este mai slab din punct de vedere termic.
„Din păcate, la noi în ţară nu există o lege a calităţii în domeniul tâmplă riei, care să precizeze condiţiile minime de execuţie şi montaj“, susţine Marin Cruţescu.
De aceea, de exemplu, în cazul aluminiului, există profile la care calitatea este mai slabă, ceea ce conduce la apariţia fenomenului de condens în încăperi, când afară sunt sub -5 grade C, iar temperatura din cameră este modestă, sub ±20 de grade Celsius.
Specialiştii spun că este foarte important locul unde va fi montată fereastra deoarece criteriile de alegere diferă de la un spaţiu la altul.
De exemplu, ferestrele situate la parter necesită dotarea cu geam termoizolator, în compunerea căruia să intre sticlă antiefracţie. Mai sunt necesare sisteme de feronerie cu închideri de securitate.
Tâmplăria poziţionată pe faţadele orientate spre sud, unde temperaturile generate de radiaţia solară sunt relativ mari, implică alegerea profilelor albe la exterior. Totodată, sticla geamului termoizolator trebuie să aibă calitatea de reducere a efectului radiaţiei solare.
Low-E, o soluţie optimă Experţii în domeniu recomandă să alegi feroneria de calitate superioară, care să fie reglabilă pe trei direcţii. Alegerea feroneriei se face în funcţie de scopul urmărit, existând diverse tipuri - care permit deschiderea canatului în unul sau două planuri, bascularea, glisarea, securizarea închiderii.
Arhitectul Daniel Petrescu, din Bucureşti, spune că, pentru alegerea corectă a tipului de geam, trebuie să cunoşti dinainte mai mulţi factori ce ţin de condiţiile climatice ale zonei, de topografia acesteia sau de nivelul de poluare fonică. Calitatea geamului este hotărâtoare pentru o fereastră.
„Este necesar să se utilizeze geam termoizolator, unde una dintre foi este cu depunere, un strat de acoperire metalic foarte subţire - sticla Low-E (Low Emissivity - n.r.), care are capacitatea de emisie foarte redusă (4% - n.r.). Aceasta acţionează ca o bucată de tablă pusă în spatele caloriferului, reflectând 90% din căldură spre interiorul camerei“, explică Marin Cruţescu.
Foarte bune sunt şi ferestrele Qfort, lansate în luna mai, şi despre care producătorii spun că rezistă cel puţin 30 de ani. Qfort este din PVC, cu geam termoizolant şi, potrivit lui Cosmin Ionescu, vicepreşedinte al companiei Casa Noastră, producătoare de sisteme de ferestre şi uşi din PVC cu geam termoizolant, „menţine răcoare vara, prin reflexie solară, şi căldură iarna, prin izolare termică“. ACCESORII
Ce trebuie să nu-i lipsească?
> Sistemul de aerisire controlată. (are un randament de circa 4 mc/h).
> Glafurile interioare şi exterioare (împiedică infiltraţiile de apă). > Jaluzelele interioare sau exterioare (asigură umbra, reduc pierderile de căldură.
Sursa: Marin Cruţescu, directorul general al Amvic Ferestre