Cum alegi perechea potrivită de ochelari de condus, pentru a-ți îmbunătăți claritatea împrejurimilor?
- Cristi Buș
- 6 iulie 2021, 11:32
Peisajul poate fi orbitor într-o zi însorită, când ești la volan, iar farurile vehiculelor care se apropie îți pot bloca vederea noaptea. Cu astfel de probleme se confruntă mulți șoferi, care nu cunosc existența ochelarilor cu lentile de condus.
Înainte de a cumpăra ochelari de condus, trebuie să analizezi însă diferiți factori, care merită de luat în considerare. Lentilele pentru ochelarii de condus se pot realiza cu sau fără prescripție medicală, însă recomandat ar fi ca șoferii să afle cel dintâi dacă au sau nu anumite probleme oculare, pentru a comanda lentile speciale, de corectare a vederii.
În continuare, vom prezenta principalele motive pentru care este important să investești în ochelari de condus.
Ochelarii de condus îți protejează ochii de radiațiile UV
Dacă alegi perechea potrivită de ochelari de condus, îți poți îmbunătăți claritatea împrejurimilor, protejându-ți ochii și de efectul nociv al radiațiilor ultraviolete (UV). Asta ajută la prevenirea unui accident, care ar putea fi cauzat de o vizibilitate redusă.
Expunerea la radiațiile ultraviolete (UV) este un risc major pentru apariția leziunilor oculare și deteriorarea vederii. Razele UVA (de 320-400 nm) sunt considerate cele mai periculoase. Pentru o protejare optimă a ochilor, ar trebui să porți ochelari de condus care au lentile ce asigură o protecție UV până la 400 nm.
Strălucirea soarelui
În acest caz, sunt recomandați ochelarii cu lentile polarizate, care reduc oboseala ochilor și oferă o viziune mai confortabilă, la condus, prin îmbunătățirea culorii. Aceste lentile blochează 100% din lumina UVA și UVB dăunătoare.
Mulți oameni aleg lentile la care distribuția culorii este aceeași pe tot obiectivul. Unii optează însă pentru nuanțele de gradient, care sunt mai întunecate în partea de sus a obiectivului și mai ușoare spre partea de jos. Aceste lentile sunt mai potrivite pentru ochelari de soare în aer liber și mai puțin pentru condus.
Strălucirea farurilor pe timp de noapte
Ochelarii de soare nu ar trebui purtați atunci când se conduce noaptea. Pentru a opri strălucirea farurilor care se apropie, ar fi indicate alte tipuri de lentile, mai avansate, care vor proteja ochii de reflexiile de la farurile care se apropie, cum sunt cei din gama muunel ochelari de condus.
Acești ochelari au fost creați de tehnologia cu 2 scuturi, care protejează ochii de orice deteriorare și pot ajuta în conducerea pe timp de zi și noapte. Ochelarii mențin câmpul vizual liber și protejează ochii de lumina strălucitoare a soarelui sau a farurilor.
Stilul și dimensiunea ramelor la ochelari de condus
Cea mai bună opțiune pentru stil, modă și funcționalitate este reprezentată de ochelarii aviatori clasici. Important este să te asiguri că ramele de ochelari nu interferează cu vederea periferică, deci ar trebui să eviți ochelarii supradimensionați, care au rame mai groase și largi.
Culoarea lentilelor
Ochelarii de condus se aleg cu atenție, ținând cont și de culoarea lentilelor și de calitatea acestora:
- Cele mai populare nuanțe de uz general sunt cele gri. Acestea contribuie la percepția adevărată a culorilor, la reducerea oboselii și orbirii, oferă protecție împotriva blocări solare și anti-orbire în zilele luminoase și însorite.
- Pentru a vedea clar, trebuie evitate nuanțele prea întunecate și aleși ochelarii cu lentile în nuanțe foarte deschise, prin care se poate vedea fără vreo diferență de culoare.
- Nu sunt indicate lentilele roz, verzi și albastre, deoarece acestea afectează modul cum se percepe culoarea roșu de la semafor.
- Despre lentilele roz se spune că oferă anumite avantaje (îmbunătățesc percepția adâncimii și vizibilitatea drumului, reduc oboseala ochilor, facilitează ajustarea contrastului); acestea sunt indicate pentru sporturile care implică viteză, cum sunt cursele sau ciclismul.
- Lentilele albastre îmbunătățesc percepția culorii, reduc strălucirea, au efect calmant, sunt recomandate pentru oamenii care suferă de anxietate și stres vizual.
Specialiștii recomandă și ochelarii cu lentile bifocale, care sunt destinate corecției vederii. Aceste lentile permit șoferilor să vadă atât la distanță, cât și de aproape, deci sunt o alegere bună pentru cei care au prezbiopie atunci când sunt la volan. Și în acest caz contează calitatea, de pildă este indicată alegerea unui cadru de ochelari cu lățimea superioară și inferioară largă, care să extindă vizualizarea cât mai mult posibil.
În prezent, sunt la modă și ochelarii tip fără margini, care sunt concepuți special pentru a reduce obstacolele și a oferi o vedere deschisă, în trafic.