Evenimentul Zilei > Actualitate > REGULI PE CANICULĂ: LUNGIMEA UMBREI îţi spune dacă e bine să stai la soare
REGULI PE CANICULĂ: LUNGIMEA UMBREI îţi spune dacă e bine să stai la soare

REGULI PE CANICULĂ: LUNGIMEA UMBREI îţi spune dacă e bine să stai la soare

Utilizaţi creme cu factor de protecţie 30, protejaţi-vă ochii fiindcă riscaţi să faceţi cataractă şi să vă scadă vederea şi, nu în ultimul rând, învăţaţi cum să vă măsuraţi umbra ca să aflaţi dacă e cazul să staţi la soare.

Supraexpunerea la razele soarelui are efecte dăunătoare asupra pielii, ochilor şi a sistemului imunitar. Patru din cinci cazuri de cancer de piele pot fi prevenite.
Vă prezenăm metodele esenţiale de protecţie.
1 Limitaţi perioada de expunere în timpul zilei folosind REGULA UMBREI

Razele ultraviolete sunt foarte puternice între orele 10.00 şi 16.00. În acelaşi timp, cel mai cald în zilele cu cod galben şi portocaliu e între orele 17.00 şi 18.00.
"O regulă de care e bine să ţineţi seama e să nu staţi la plajă atâta vreme cât umbra vă este mai scurtă decât corpul", explică medicul dermatolog Cătălin Popescu, de la Spitalul Colentina din Bucureşti.
2 Atenţie la radiaţii.
La nivelul pământului ajung în special radiaţii UVA şi o mică parte din cele UVB. Nivelul mai scăzut sau mai ridicat al acestora depinde de distanţa faţă de soare, de latitudine (e mai ridicat cu cât suntem mai aproape de regiunile ecuatoriale), dar şi de cât de înnorat e cerul.
Indexul UV (UVI) are valori între 0 şi 11 şi e deosebit de periculos dacă este mai mare de 8. Spre exemplu, ieri în Bucureşti şi Constanţa s-a atins un nivel al UVI de 8, în timp ce în zonele cu cod portocaliu a fost 7.
3 Folosiţi creme de protecţie.
"O cremă cu factor 30 e suficientă. Din cauza razelor UVB pielea se înroşeşte, însă razele UVA ajung pe pământ în cantitate mai mare şi sunt mai periculoase. Alegeţi creme care protejează şi de UVA, şi de UVB", recomandă medicul.
4 Protejaţi-vă ochii.
Ultravioletele pot afecta ochii ireversibil cauzând degradări ale retinei şi cataractă. Circa 20% dintre cazurile de cataractă sunt cauzate de expunerea la soare, potrivit OMS.

Încă 4 zile de căldură tropicală
În următoarele patru zile vom fi în continuare sub influenţa valului de aer tropical venit din nordul Africii. Vremea va fi caniculară, iar temperaturile se vor situa între 35 şi 39 de grade C.
Valul tropical poziţionat mai întâi în Vest s-a extins în toată ţara. "În mod normal, codul portocaliu porneşte de la 40 de grade. Dacă temperaturile ridicate persistă mai mult de 3-4 zile se pot coborî pragurile", explică meteorologul de serviciu al ANM.
Citiţi şi:

  • Cum alegi cea mai bună loţiune de plajă
  • "Otrăvire" cu soare: boli provocate de caniculă
  • DE CE ESTE IMPORTANTĂ PROTECŢIA PIELII COPIILOR IN CAZUL EXPUNERII LA SOARE ?