Cum ajung imobilele în posesia ANAF. Vânzări la prețuri incredibil de mici permise de lege

Cum ajung imobilele în posesia ANAF. Vânzări la prețuri incredibil de mici permise de lege

Executarea silită este principala metodă prin care imobilele pot ajunge în posesia ANAF. Dacă o persoană a garantat un împrumut cu imobilul, iar datoria nu a mai fost plătită, cel mai sigur ajunge la executare silită.

ANAF este instituția care pune, de regulă, în aplicare titlurile de executare silită și se ajunge la licitații. Se apelează desigur la un executor judecătoresc care va face toate demersurile. Și mai important este că din momentul în care ați primit decizia de executare o puteți contesta în termen de 15 zile. Aecst lucru se face la instanța competență. Iar acțiunea poate bloca executarea.

În cazul în care executarea continuă, atunci executorul va scoate la licitație imobilul respectiv pentru recuperarea creanței. Drept urmare anunțul de licitație se publică și pe site-urile de profil. Dar și la instanța care a decis acest lucru. Însă modul cum decurge licitația, așa cum e prevăzut în cod, din perspectiva prețului permite vânzarea imobilului la prețuri derizorii.

ANAF a dat iama în influenceri. Inspectorii au descoperit venituri de milioane de lei nedeclarate

ANAF. Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Cum se ajunge la prețuri infime la licitații

Legea prevede că în momentul în care un imobil nu se vinde la prima licitație, la prețul stabilit, atunci acesta va scădea drastic. ”În cazul în care nu este oferit nici preţul la care imobilul a fost evaluat, vânzarea se va amâna la un alt termen. De cel mult 30 de zile, pentru care se va face o nouă publicaţie, în condiţiile art. 838. La acest termen, licitaţia va începe de la preţul de 75% din preţul de pornire al primei licitaţii. Dacă nu se obţine preţul de începere a licitaţiei şi există cel puţin 2 licitatori, la acelaşi termen, bunul va fi vândut la cel mai mare preţ oferit. Dar nu mai puţin de 30% din preţul de pornire al primei licitaţii”. Spune articolul 846 din Codul Civil.

Practic legea permite ca un imobil să fie vândut chiar și la 30% din prețul lui, în cazul unei astfel de executări. Au existat chiar și dosare penale în care mafia imobiliară a fost implicată în astfel de executări. S-au obținut la licitații, la prețuri derizorii, imobile executate silit. Cert este că pe tot parcursul unei astfel de executări puteți contesta procedura.

Ne puteți urmări și pe Google News