Cum a vrut Berlusconi să agațe o cântăreață de muzică populară din România. Amintirile unui fost ministru de Externe

Cum a vrut Berlusconi să agațe o cântăreață de muzică populară din România. Amintirile unui fost ministru de Externe Copiii lui Silvio Berlusconi au ajuns la o înţelegere / Sursa: Arhiva EVZ

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a murit luni la Spitalul San Raffaele din Milano, la vârsta de 86 de ani. Funeralii de stat urmează să aibă loc - miercuri - la Domul din Milano.

Il Cavaliere, cum era supranumit Silvio Berlusconi  în Italia, a fost un om de afaceri înainte să fie şeful al trei guverne, timp de nouă ani, un record. Născut în 1936 la Milano, el a înfiinţat grupul de presă Mediaset, al cărui acţionar principal era. Silvio Berlusconi a dominat politica italiană, împreună cu partidul săi, Forza Italia (FI, dreapta).

În pofida multor scandaluri, de la ”Rubygate” şi ”Bunga Bunga” şi până la condamnarea sa cu privire la fraudă fiscală în dosarul Mediaset, prin care i s-a interzis să deţină funcţii publice, anulată câţiva ani mai târziu, el şi-a păstrat influenţa şi capacitatea de a reveni.

Fostul ministru de Externe Theodor Baconschi îl descrie pe Silvio Berlusconi ca pe un om pornit de jos în Italia post-belică, dominată de rafinata burghezie creștin-democrată.

Ne puteți urmări și pe Google News

„RIP Il Cavaliere… Don Silvio (Berlusconi) a încarnat omul de mare succes financiar, pornit de jos, în Italia post-belică, dominată de rafinata burghezie creștin-democrată. Nu i se poate nega geniul antreprenorial, transpus ulterior într-o carieră politică de prim plan, în care s-a manifestat populist, cinic-pragmatic și intrigant, pe clasicul calapod al Romei antice. L-am cunoscut la trei dejunuri oficiale - două la Palazzo Chigi, cu meniu kitsch (în alb-roșu-verde) - și altul la Vila Lac, unde povestea, printre altele, că posedă cel mai luxos yacht din Italia, dar l-a lăsat amicilor, pentru că nu are timp să se bucure de el. N-a pierdut ocazia de a-i face curte cântăreței de muzică populară invitată de Emil Boc, pentru ambianță… ”Berlusca” rămâne o figură pe alocuri detestabilă, adesea vulgară, dar finalmente atașantă, la modul meridional. Cobora parcă din filmele lui Fellini! Cum e să te împrietenești cu Ghadafi, care ajunge să tipărească o bancnotă cu efigia ta? Carnavalul, ca metaforă a istoriei umane și scenă a puterii: iată lecția filosofic-umoristică a acestui lider operat estetic, veșnic castaniu, cu tot cu libido-ul său năvalnic”, a scris Teodor Baconschi pe pagina sa de Facebook.

Moartea lui Silvio Berlusconi

Întreaga presă italiană, care deplânge moartea lui Berlusconi, publică ediţii speciale. În nordul Italiei, Primăria din Arcore, unde se află Villa San Martino, una dintre proprietăţile lui Silvio Berlusconi, urma să decreteze o zi de loliu.

”Aşteptăm informaţii oficiale despre data ceremoniei funerare, iar în aceaşi zi instituim o zi de doliu în oraş”, a anunţat viceprimarul Lorenzo Belotti. Această reşedinţă privată, situată la câşiva kilometri de Milano, a provocat scandal în mai multe rânduri, din cauza ambiţiilor sale faraonice - o extindere de 4.500 de metri pătraţi, adică mai bine de jumătate de teren de fotbal, în 2006 - şi a unor petreceri somptuoase.