Cum a spionat pentru Rusia jurnalistul basc Pablo González

Sursa foto: Arhiva EVZ

O membră a opoziției din Rusia povestește cum a spionat pentru Kremlin, ani de zile, jurnalistul basc Pablo González.

Pablo González, în Rusia în urma schimbului de prizonieri

González a fost acuzat de spionaj la o săptămână după ce a părăsit Polonia pentru a fi dus la Moscova în cadrul schimbului de prizonieri.

Activista rusă Jana Nemţova a dezvăluit că jurnalistul basc Pablo González, predat Moscovei în recentul schimb de prizonieri cu Occidentul, a spionat-o, asistând la evenimente din cercul ei și înregistrând interviuri. Nemţova este fiica lui Boris Nemțov, un oponent ferm al lui Vladimir Putin, care a fost asasinat în 2015 lângă Kremlin.

După predarea lui González la Moscova, Nemțova - care după moartea tatălui ei a decis să emigreze în Europa pentru siguranță - a povestit pentru BBC când l-a întâlnit pe jurnalistul spaniolo-rus și cum a început să bănuiască că acesta ar putea lucra pentru serviciul de spionaj al Kremlinului.

De la Franco la Stalin

La începutul lunii august, González a fost luat dintr-o închisoare poloneză și dus la Moscova cu un avion care transporta agenți ruși sub acoperire, hackeri și un asasin al serviciului de informații FSB. "Primele suspiciuni le-am avut în 2019. Pur şi simplu mi-am dat seama", a povestit Nemţova în primul interviu pe care l-a acordat despre González, care era închis în Polonia din 2022.

Cei doi s-au cunoscut în 2016 la un eveniment despre ancheta privind uciderea tatălui său. În acel an, la Strasbourg (Franța), Pablo González i-a solicitat Janei Nemțova un interviu pentru un ziar basc.

Activista a spus că a refuzat inițial, dar jurnalistul, al cărui bunic a fost dus în fosta Uniune Sovietică în timpul Războiului Civil Spaniol, a devenit un membru obișnuit al cercului ei: participând la evenimente, înregistrând interviuri și interacționând cu oamenii. Nemțova a spus că a devenit precaută cu privire la prezența lui González și a fost suspicioasă.

"Mi-am împărtășit suspiciunile câtorva persoane și acestea mi-au spus: 'Nu, asta este o prostie!'. Oamenii cred că ești nebun dacă menționezi unele lucruri. S-ar putea să creadă că ești paranoic. Dar am avut perfectă dreptate", a spus activista rusă. "Vreau ca alții să fie foarte atenți. Amenințarea nu este ceva despre care poți citi în cărți sau să vezi în filme. Este foarte aproape", a adăugat ea.

Spionii Moscovei, recuperați și duși în Rusia

Anul trecut, Nemțova a primit dovezi ale activității lui González în cadrul urmăririi penale. "Nu mă îndoiesc că era un spion. Sunt 100% sigură", a spus ea pentru BBC. Un acord de confidențialitate îi interzice Janei Nemțova să dezvăluie detalii despre probe. "Este înfricoșător. Nu ar trebui să-i minimizăm. Acești oameni nu au scrupule morale. Te consideră inamicul lor", avertizează ea, referindu-se la agenții de informații ruși.

Când s-a referit la personalitatea lui González, Nemțova a explicat pentru BBC că bărbatul putea fi "foarte fermecător" pentru că știa "cum să comunice cu oamenii, cum să-i facă să se simtă în largul lor".

González a fost acuzat oficial de spionaj pentru Rusia la o săptămână după ce a părăsit Polonia pentru a fi dus la Moscova în cadrul schimbului de prizonieri de la începutul lunii august. Până atunci, petrecuse mai bine de doi ani închis, în așteptarea procesului.

Când grupul de spioni ruși a ajuns la Moscova, González a fost primit de un paznic militar, cu covor roșu și de însuși președintele țării, Vladimir Putin, care le-a mulțumit pentru serviciul loial față de țară.

Un videoclip cu sosirea sa la Moscova îl arată pe González zâmbind în timp ce îi strânge mâna lui Putin la poalele treptelor avionului. Jurnalistul avea barbă, capul ras și purta un tricou Star Wars pe care scria "Imperiul tău are nevoie de tine", potrivit La Razon.

(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)