CUM a speriat Roubini Davos-ul cu "distopia"

CUM a speriat Roubini Davos-ul cu "distopia"

Lumea de astăzi este o "distopie", adică aflată în totală opoziţie cu termenul de "utopie", atrage atenţia profesorul de economie Nouriel Roubini, poreclit "profetul crizei".

Într-un panel organizat în cadrul forumului de la Davos, profesorul a vorbit despre modul în care incertitudinile economice alimentează neliniştile sociale la nivel global, informează Business Insider. Astfel, oamenii din întreaga lume, care reuşesc să comunice extrem de uşor prin intermediul internetului, găsesc puncte comune în discuţiile despre problemele economice şi sociale care le afectează viaţa de zi cu zi.

Astfel, inegalităţile sociale, sărăcia, şomajul şi grija zilei de mâine au devenit subiecte de discuţii predilecte la nivel global între oameni din diferite colţuri ale planetei. În acest mod, temerile legate de datorii, de exemplu, se amplifică şi duc la tăieri de bugete atât la nivel individual cât şi la nivel de stat. În ultimul caz însă, măsura duce la accentuarea recesiunii.

În prezent, 225 milioane de oameni sunt şomeri la nivel mondial, o treime dintre locuitorii planetei sunt săraci sau şomeri iar 1% dintre familii deţin 40% din bogăţii. Salariile, ca procent din PIB, sunt la un nivel minim istoric, iar profiturile companiilor ca procent din PIB sunt la un maxim istoric.

Una din concluziile principale ale panelului este că actualele politici de austeritate înrăutăţesc situaţia economică şi socială şi vor alimenta tensiunile actuale. Printre soluţiile prezentate se numără acordarea mai multor drepturi clasei de mijloc, creşterea investiţiilor în educaţie şi în capitalul uman în general. În plus, trebuie crescute investiţiile în infrastructură şi în stimularea producţiei.

Ne puteți urmări și pe Google News