Evenimentul Zilei > International > Cum a reușit Ucraina să distrugă avioanele rusești de la baza aeriană din Crimeea
Cum a reușit Ucraina să distrugă avioanele rusești de la baza aeriană din Crimeea

Cum a reușit Ucraina să distrugă avioanele rusești de la baza aeriană din Crimeea

Atacul ucrainean asupra unui aerodrom rusesc din Crimeea a fost un alt eveniment neașteptat. Dar, deși există o oarecare confuzie cu privire la ceea ce s-a întâmplat, experții cred că este posibil să nu fi fost un atac cu rachete.

Primele imagini din satelit dezvăluie amploarea devastării, cu rânduri de avioane arse, atât de grav avariate încât chiar și numărarea epavelor a fost dificilă. Forțele aeriene ucrainene au declarat că nouă avioane au fost distruse. Oryx, un site independent care a furnizat una dintre cele mai bine verificate surse cu privire la acest eveniment, a ajuns la același total, format din patru avioane Su-30SM distruse și cinci avioane de atac/recunoaștere tactică Su-24M/MR.

Ce a provocat atacul

Nivelul de distrugere nu vine ca o surpriză. Un videoclip arată șiruri de blocuri turn, la un kilometru de baza aeriană, cu ferestre sparte, în timp ce alt videoclip dezvăluie vehicule arse.  Este tentant să presupunem că acest atac trebuie să fi fost efectuat de ceva masiv.

Unii s-au grăbit să presupună că aceasta a fost opera ATACMS, o rachetă cu rază lungă de acțiune care poate fi trasă din lansatoarele HIMARS și pe care Ucraina o solicită de ceva timp. Cu toate acestea, un oficial militar ucrainean a declarat că armele implicate sunt „exclusiv de fabricație ucraineană”.

O linie de speculații se concentrează pe o rachetă balistică mobilă numită Grom-2 la care Ucraina lucrează de ceva timp, dar aceasta este foarte speculativă și mulți se întreabă dacă ar fi putut fi dezvoltată la statutul operațional atât de repede sau pun la îndoială lipsa unui GPS adecvat.

Un alt posibil candidat este racheta Neptun a Ucrainei. Cu toate acestea, în timp ce Neptun ar putea să lovească ținte de coastă pe uscat, mulți s-au întrebat dacă ar putea viza cu atâta precizie baza aeriană. De asemenea, niciunul dintre numeroasele videoclipuri ale incidentului nu arată vreun semn de intrare de rachete înainte de explozie.

Un posibil accident

Un oficial guvernamental ucrainean a declarat că distrugerea a fost opera forțelor speciale ucrainene. Poate că aceasta a fost doar o parte din poveste. Un grup mic de comandouri ar avea dificultăți să efectueze un astfel de raid pe un loc bine apărat în plină zi și să se apropie suficient de mult pentru a deteriora mai multe avioane. Poate că aveau un mod de a ataca de la distanță, lovind pe furiș din afara gardului perimetral.

Trucul este că nu aveți nevoie de o bombă pentru a provoca o explozie uriașă. Dacă există o cantitate mare de combustibil sau muniție stocată, tot ce trebuie să facă o dronă este să aducă detonatorul pentru a declanșa totul. Și rușii par să fi făcut totul foarte ușor.

De fapt, Ministerul rus al Apărării a spus că exploziile au fost cauzate de aprinderea „munițiilor de aviație”. Ei au sugerat că a avut loc un accident. Este posibil ca baza aeriană să fi fost distrusă de o explozie de muniție, dar nu una accidentală.

În mod destul de ironic, ucrainenii poate că au primit ideea de la ruși. O serie de depozite de muniție ucrainene au fost distruse de explozii masive în 2015-2017, atribuite forțelor speciale ruse care au folosit quadcoptere mici pentru a arunca grenade cu termită asupra lor. Ucraina a pierdut o mulțime de muniții valoroase la acea vreme, dar odată cu distrugerea a șapte sau mai multe avioane rusești în Crimeea, au plătit înapoi cu dobândă, potrivit Forbes.