Cum a reuşit România să obţină un rating mai mare

Cum a reuşit România să obţină un rating mai mare

Revizuirea ratingului României reflectă progresele din ultima perioadă, determinate în principal de creşterea produsului intern brut (PIB), exporturi mai bune, diminuarea deficitului contului curent şi reducerea deficitului bugetar, explică oficialii Ministerului Finanţelor Publice (MFP), într-un comunicat de presă.

Agentia de rating Fitch a revizuit, ieri, ratingul României de la "BB+" la "BBB-" pentru monedă străină şi de la "BB+" la "BBB-" pentru monedă locală, cu perspectivă stabilă, plasând astfel ratingul ţării noastre în categoria investment grade.

De asemenea, agenţia a revizuit şi plafonul de ţară de la "BBB" la "BBB+", iar pentru monedă străină pe termen scurt de la "B" la "F3".

"Redresarea economică a început încă din ianuarie 2011, cu o creştere de 1,6% a PIB-ului faţă de anul trecut susţinută totodată de o creştere a exporturilor în timp ce diminuarea cererii interne a contribuit la corecţia deficitului de cont curent de 4,2% din PIB în 2010 faţă de 11,6% în anul 2008", spun reprezentanţii MFP.

În prezent, deficitul bugetar este în scădere, după măsurile fiscale luate anul trecut. MFP se aşteaptă ca ţinta de deficit bugetar de 4,9% pentru anul 2011 să fie atinsă. Anul trecut, România a avut un deficit bugetar de 6,4% şi de 8,5% în anul 2009.

Datoria publică de 30,8% din PIB de la sfârşitul anului 2010 este situată de Fitch sub media datoriei publice de 34,6% calculată pentru statele cu acelaşi rating ca şi România.

Citiți și:

Bogdan Drăgoi, despre decizia Fitch: Era așteptată de ceva vreme

Ne puteți urmări și pe Google News