Cum a pierdut Sorin OPRESCU, pe mâna lui, peste 200 de milioane de lei din banii bucureștenilor
- Angelo Tăutu
- 16 mai 2015, 09:36
Bugetul Bucureștiului va fi văduvit de această sumă importantă, deoarece Sorin Oprescu a gestionat prost procesul de emitere și vânzarea obligațiunilor Primăriei Capitalei.
Potrivit piepteacornel.ro, într-un show mediatic marca Sorin Oprescu, acesta s-a lăudat cu cea mai bună dobândă obținută la emisiunea de obligațiuni, 5,1% pe 10 ani, felicitându-se personal pentru modul în care are el grijă de banii bucureștenilor.
Dincolo de declarațiile populiste, vorbesc cifrele și documentele, iar acestea îl contrazic flagrant pe Sorin Oprescu. Cetățenii vor plăti greșelile lui Oprescu și le vor plăti scump, după cum arată cifrele. Bucureștenii trebuie să știe că Oprescu a făcut un credit cu buletinul din banii lor, iar ei trebuie să plătească timp de zece ani dobânzi mai mari decât plătesc locuitorii din Bacău sau Timișoara, localități unde autoritățile s-au împrumutat tot pe 10 ani, la o dobândă de doar 3%.
De asemenea, Guvernul obține o dobândă de doar 3,2%, la împrumuturi pe 10 ani. Motivele pentru care bucureștenii au ajuns să se împrumute mai scump decât locuitorii din mai multe orașe din România sunt numeroase, dar eu o sa vă prezint doar câteva dintre ele, cele mai importante.
Oprescu nu a apelat în acest proces de vânzare a obligațiunilor PMB la serviciile unui consultant financiar care sa apere exclusiv interesele financiare ale municipalității, așa cum se procedează, motiv pentru care interesele financiare ale municipalității nu au fost apărate suficient de bine. Oprescu a ales o procedură în baza căreia a fost sfătuit pe tot parcursul procesului de către intermediarul tranzacției, intermediar care asigura atât interesele vânzătorului cât și pe cele ale cumpărătorilor.
Interesul intermediarului este să iasă tranzacția, indiferent de costuri, mai ales că acestea sunt plătite din bani publici, banii bucureștenilor. Este ca atunci când vrei să vinzi o casă și te consulți la preț doar cu agenția imobiliară, care are interesul să-i iasă tranzacția, să-și încaseze comisionul și cam atât.
De asemenea, împrumutul a fost obținut fără ca primăria să ofere vreo garanție. Un soi de credit cu buletinul, în care, bineînțeles, dobânda este mai mare, deoarece lipsesc garanțiile. Împrumuturile luate de Oprescu, în aceste condiții, aduc în următorii 10 ani costuri mari pentru bucureșteni, care vor plăti din buzunarul lor incompetența actualului primar.
Din datele publicate rezultă că subscrierea a fost de 950 milioane Euro. Practic a existat cerere dublă față de oferta municipalității. Asta arată un singur lucru: condițiile oferite de PMB au fost foarte bune pentru cumpărători, adică dobânzi mari pentru cei ce cumpără și costuri mari pentru municipalitate.