Cum a fost viaţa îndatoraţilor în euro în 2011. VEZI ce urmează anul viitor

Cum a fost viaţa îndatoraţilor în euro în 2011. VEZI ce urmează anul viitor

În 2011 cursul valutar a fost relativ stabil, diferenţa între maximul şi minimul atins de leu în raport cu euro, fiind de circa 7%, în timp ce în alţi ani aceasta a fost de aproximativ 20%.

Românii care încasează salariile în lei şi au credite în euro au cunoscut, atunci când au schimbat leii în euro, o variaţie de 7% între cea mai mică şi cea mai mare rată. Leul a închis 2011 la un curs de 4,3197 lei/euro, cu circa 1% peste nivelul din prima şedinţă de tranzacţionare din acest an.

În timp ce în aprilie cursul a atins un nivel minim anual de 4,07 lei/euro, în septembrie moneda locală a intrat pe un trend de depreciere, care a continuat până aproape de finele anului.

Cel mai slab leu din acest an a fost în noiembrie, când cotaţia a trecut de 4,36 lei/euro.

Diferenţa dintre cea mai slabă cotaţie oficială pentru leu din acest an şi cea mai bună, în raport cu moneda europeană, este de circa 7%.

Pentru anul viitor analiştii financiari întrevăd un curs relativ stabil, care va varia cel mai probabil tot în intervalul 4,1 - 4,3 lei/euro.

În prima parte a anului am putea vedea o uşoară apreciere a leului în raport cu euro, ca urmare a trecerii băncilor la standardele internaţionale de contabilitate, ceea ce presupune eliberarea unui volum important de valută.

De altfel, acest efect s-a putut observa pe piaţa valutară încă din acest an, leul atingând zilele trecute un nivel de 4,2875 lei/euro, minimul ultimelor trei luni.

Ne puteți urmări și pe Google News