Cum a fost SALVAT COPILUL căzut în fântână. O IDEE şi o metodă SIMPLĂ. Amănunte ULUITOARE de la locul INTERVENŢIEI | GALERIE FOTO

Cum a fost SALVAT COPILUL căzut în fântână. O IDEE şi o metodă SIMPLĂ. Amănunte ULUITOARE de la locul INTERVENŢIEI | GALERIE FOTO

Copilul căzut în fântâna adâncă de peste 20 de metri, din localitatea Balta Sărată, judeţul Teleorman, a fost salvat graţie unei idei a şefului dispozitivului de intervenţie, prim-adjunctul şefului IGSU, locotenent colonel Cristian Radu. Pompierii au improvizat un soi de ancoră, din bare de fier forjat, cu ajutorul căreia au tras la suprafaţă atât pompa aflată la 16 metri adâncime, deasupra apei, cât şi trupul micuţului care stătea pe ea.

Copilul căzut în fântâna adâncă de circa 20 de metri, localitatea Balta Sărată, judeţul Teleorman, a fost salvat graţie unei iniţiative a şefului dispozitivului de intervenţie, prim-adjunctul şefului IGSU, locotenent colonel Cristian Radu. În ciuda mobilizării de forţe de la faţa locului, o idée populară, o improvizaţie, a dus la bun sfârşit misiunea IGSU. Practic, pompierii militari au format un soi de ancoră din mai multe bare din fier forjat cu ajutorul căreia au ridicat, încet, la suprafaţă pompa de apă şi trupul micuţului care se afla pe ea. Corpul băieţelului de un an şi opt luni au fost ridicat cu ajutorul unui scripete montat pe un trepied, din lemn, deasupra gurii puţului. El a supravieţuit datorită faptului că haănuţele s-au agăţat de pompă, şi a împiedicat căderea truoului în apă.

“Intervenţia a fost foart dificilă pentru că trebuia să acţionăm prudent. Orice forţare putea conduce la surparea pământului sau la ruperea pereţilor puţului şi nu s-a dorit punerea în pericool a vieţii copilului. De aceea s-a săpat şi prin exterior, pentru că, fiind un puţ îngust, nu putea să intre cineva prin interior. Până la urmă, s-a reuşit această intervenţie şi copilul a fost scos în viaţă, după aproape 10 ore”, a declarat, pentru Evenimentul zilei, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, (IGSU), Eugen Chirică.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Băieţelul a fost preluat de un echipaj medical pentru a fi evaluat, deoarce suferea de hipotermie.

 

Ulterior, un elicopter SMURD l-a transportat la Spitalul “Grigore Alexandrescu”, din Bucureşti.

Peste 40 de pompieri au fost mobilizaţi în misiunea contracronometru de salvare a micuțului din Teleorman. La fața locului, forțele de intervenție au acţionat pe două fronturi, atât prin manevrarea unui dispozitiv în interiorul locului în care copilul a rămas captiv, cât și prin săpaturi în exteriorul puțului.

Copilul a fost monitorizat permanent cu ajutorul unei camere video. Vârsta frageda a micuțului, adâncimea la care acesta se afla și diametrul îngust al spațiului de manevra a îngreunat  misiunea salvatorilor.

Forțele de la fata locului au fost suplimentate cu o autospecială de descarcerare și un camion al ISU Olt, containerul multirisc și o ambulanță de terapie intensivă mobila (cu medic) de la ISU Bucureşti-Ilfov. De asemenea, tot de la ISU Bucureşti-Ilfov fost trimis, în sprijinul savatorilor teleormăneni, un camion încărcat cu materiale de susținere, pentru consolidarea malurilor de pământ.

Apoi, a fost trimisă spre locul intervenţiei o echipa formată din 10 specialiști in misiuni se cautare-salvare din cadrul Unității Speciale de Intervenție in Situaţii de Urgenţă. Forțele specializate, dislocate la faţa locului, sunt parte din echipa națională de căutare şi salvare urbană (Ro-USAR) , acreditată INSARAG. Acestea au în dotare două maşini echipate cu mijloace care permit efectuarea operațiunilor de spargere, sprijinite și deblocare a persoanelor surprinse in medii ostile vieții.