Cum a fost construit Colosseumul. Arheologii au scos la iveală noi detalii

Sursa foto: Dreamstime.com

La fel ca și piramidele, Colosseumul și Panteonul din Roma au generat de-a lungul timpului numeroase întrebări cu privire la tehnicile folosite de romani în timpul construcției Romei Antice.

Specialiștii în arheologie de la situl arheologic Pompei au descoperit recent un sit antic, dezvăluind noi detalii despre tehnicile de construcție folosite de romani, a declarat Ministerul italian al Culturii, luni.

Cum au construit romanii Colosseumul și Panteonul

Cel mai probabil, șantierul a fost în activitate până în momentul erupției Vezuviului din anul 79 d.Hr., care a distrus complet Pompeiul, situat în sudul Italiei. Arheologii au descoperit unelte, țigle, stive de var și pietre folosite pentru construirea zidurilor.

Ministerul Culturii de la Roma a comunicat că romanii dispuneau de o tehnică distinctă pentru producerea cimentului, conform descoperirilor arheologice în colaborare cu cercetători de la Massachusetts Institute of Technology.

Se pare că betonul a fost produs prin „amestecare la cald”, o metodă în care varul nestins era inițial amestecat cu o formă de cenușă, iar apa era adăugată doar cu puțin timp înainte de construirea zidurilor.

Sursa foto: Daniel Farkaš/ Pixabay

Arheologii au făcut o descoperire fără precedent

Această practică implica faptul că, în timpul construcției, amestecul era încă fierbinte datorită unei reacții termice. Această abordare a contribuit la accelerarea uscării betonului, reducând astfel timpul necesar pentru construcția structurilor.

De obicei, varul este stins în apă cu mult timp înainte de a fi utilizat în construcții precum Colosseumul.

„Ne ajută să înțelegem multe aspecte ale Imperiului Roman, nu în ultimul rând utilizarea betonului. Fără beton, nu am fi avut nici Colosseumul, nici Panteonul”, a spus Gabriel Zuchtriegel, directorul sitului de la Pompei, potrivit Mediafax.

Sursa foto: Wikipedia

Ce au mai descoperit cercetătorii de-a lungul timpului

Materialul de construcție roman, în multe cazuri, a demonstrat a fi mai rezistent în timp decât versiunea sa modernă, care poate suferi degradări în doar câteva decenii.

În anii trecuți, cercetătorii din spatele unui studiu nou spun că au dezvăluit ingredientul secret care i-a ajutat pe romani să realizeze un material atât de durabil pentru construcții și să ridice structuri complexe în locații dificile precum docuri, canale și zone afectate de seisme.

Au identificat că fragmentele albe din beton, cunoscute sub numele de claste de var, au furnizat betonului capacitatea de a remedia crăpăturile care s-au dezvoltat în timp. Aceste fragmente albe fuseseră anterior trecute cu vederea ca dovadă a unui amestec neglijent sau a unor materiale prime de calitate inferioară.