Cum a fost cinstit Paștele Blajinilor în Republica Moldova. Creștinii au mers la mormintele celor dragi. Foto
- Nicolae Comănescu
- 13 mai 2024, 21:31
Și ziua de luni, 13 mai, a fost marcată de creștinii ortodocși din Republica Moldova, datorită unei mari semnificații. A fost Paștele Blajinilor
Și ziua de luni, 13 mai, a fost marcată de creștinii ortodocși din Republica Moldova, datorită unei mari semnificații. A fost Paștele Blajinilor, iar oamenii au mers în cimitire pentru a-și comemora apropiații.
Preoții au oficiat slujbe de pomenire, iar rudele au dat de pomană de sufletul răposaților.
„Dăm pomeni, tămâiem obligatoriu, în fiecare an, mergem de câteva ori în jurul mormântului. În tot anul venim și pomenim și cinstim rudele și cei apropiați”.
Cum a fost sărbătorit Paștele Blajinilor în Republica Moldova
„Am venit la părinți, la bunei, pentru ei tot este un Paște. Pomeni pentru cei care nu mai sunt în viață și pentru cei care au nevoie mai mult de ele”.
„Soțul meu Petru, în fiecare an venim. Îl pomenesc cu suflet din partea copiilor și din partea mea. Dăm pomeni, așa frumos”, au explicat câțiva dintre participanții la acest eveniment religios.
În acest an, creștinii ortodocși din Republica Moldova au sărbătorit duminică, 12 mai, și luni, 13 mai, Paștele Blajinilor. În aceste zile, declarate oficial libere, moldovenii merg la cimitir pentru a cinsti amintirea celor răposați. Ordinea publică în cimitirele din țară a fost asigurată de poliție, conform radiomoldova.md.
Înaintea acestui eveniment, de mare însemnătate spirituală, autorităţile au făcut un apel către credincioșii care vor merge la cimitire de Paștele Blajinilor, să evite folosire florilor și decorațiunilor din plastic, care “poluează solul și aerul, iar în procesul de ardere elimină substanțe cancerigene”.
Reguli anunțate înaintea evenimentului religios
Preotul Maxim Melinti, consilier cultural la Mitropolia Basarabiei și preot la Biserica Ghidighici din Chișinău, a întocmit un set de 13 reguli pentru credincioși:
1. Nu faceți schimb de pomeni unii cu alții, dar faceți milostenie cu cei care într-adevăr au nevoie!
2. Aprindeți o lumânare și rugați-vă pentru cei adormiți!
3. Amintiți-vă despre faptele demne ale înaintașilor voștri, îndemnând și copiii să le urmeze pilda cea bună!
4. După ce plecați din cimitir, nu lăsați gunoi și mâncare pe morminte, căci cei adormiți nu au nevoie de mâncare și băutură, ci de rugăciunile noastre!
5. Nu consumați alcool, nu mâncați, nu fumați și nu înjurați pe la morminte!
6. Faceți masa de pomenire acasă sau amenajați o masă pentru cei din familii defavorizate!
7. Demonstrați că sunteți oameni civilizați, onești, modești și credincioși!
8. Îmbrăcați-vă decent, din respect pentru cei răposați (și bărbați, și femei, și copiii)!
9. Nu dați importanța obiceiurilor băbești, ci mai degrabă ascultați de învățăturile evanghelice și ale sfinților părinți!