România va ataca din nou calificarea la un Campionat Mondial, anul viitor. „Tricolorii” speră să reajungă la marele turneu final, acolo unde nu au mai fost prezenți din 1998, din vremea „Generației de Aur”, care a atins „optimile” Mondialului din Franța. Prima reprezentativă a avut noroc la tragerea la sorți și a căzut într-o grupă accesibilă. Nu va fi vorba despre un dans fără complicații, ca trecutul pe sub batistă la Periniță, dar se poate vorbi de șanse reale pentru a participa la CM din 2026, găzduit de SUA, Canada și Mexic.
Naționala lui Mircea Lucescu va da, în Grupa H, peste Austria, Bosnia, Cipru și San Marino. Locul 1 se califică direct, locul al 2-lea ar putea ajunge la un baraj, pe un traseu mai complicat.
România, o ratare greu de înțeles, într-un meci cu Austria, la Viena
Teoretic, marele adversar al României va fi Austria. O națională care, la Europeanul din această vară a câștigat o grupă cu Franța, Olanda și Polonia, apoi a fost elimiantă în „optimi” de Turcia (1-2).
„Tricolorii” și austriecii s-au aflat în aceașii grupă a preliminariilor pentru Mondialul din 2010, găzduit de Africa de Sud. Alături de Franța, Serbia, Lituania și Insulele Feroe. Românii au terminat pe 5, austriecii pe 3. A fost o campanie ratată fără istoric de ambele naționale. Francezii și sârbi au mers la Mondial.
O amintire tristă legată de Austria datează însă din preliminariile Europeanului 1988, găzduit de Germania. România a căzut într-o grupă cu naționala din „Țara Valsului”, cu Spania și cu Albania. Debutul a fost perfect. Pe 10 septembrie 1986, în Ghencea, „tricolorii” îi zdrobeau pe austrieci, scor 4-0. Este celebrul meci în urma căruia Mircea Lucescu a fost dat afară de la națională și a fost înlocuit cu Emeric Ienei. Cei doi au stat pe banca tehnică la jocul mai sus amintit.
Ultima partidă a campaniei avea să fie de totul sau nimic. România avea nevoie de o victorie, la Viena, pentru a merge în Germania. Spania, adversara directă a „tricolorilor”, avea meci cu Albania, acasă. Partidă pe care ibericii au câștigat-o lejer, scor 5-0.
Austriecii nu mai aveau șanse de calificare, dar „tricolorii” s-au poticnit inexplicabil. Jocul s-a desfășurat la data 18 noiembrie 1987. Belodedici, Hagi, Boloni, Lăcătuș, Klein sau Matueț au fost titulari în acel joc. Echipa lui Ienei a dat impresia că joacă la trecerea timpului și și-a creat doar câteva ocazii. Niciuna fructificată. Un 0-0 amar, care a trimis Spania la Euro. Următoarea campanie de calificarea, cea de la Mondialul italian din 1990 avea să parafeze nașterea „Generației de Aur”.