Cum a făcut Slovenia curăţenie cu oameni câţi are sectorul 5

Cum a făcut Slovenia curăţenie cu oameni câţi are sectorul 5

LECŢIA DE ECOLOGIE Cum ar fi să îl vedem pe Marian Vanghelie mobilizându-i pe cei 270.000 de locuitori ai sectorului pe care îl conduce la curăţenie? Slovenia are reţeta.

Anul acesta 250.000 de sloveni au lăsat orice treabă deoparte şi pe 17 aprilie au ieşit la curăţenie generală, într-un proiect Let’s Do It, inspiraţi de modelul aplicat deja în Estonia, de către Rainer Nolvak. „Noi ne-am stabilit nişte obiective ambiţioase”, a spus pentru evz.ro Jaka Kranjc, unul dintre organizatorii marii curăţenii. În opt luni, visul de a vedea Slovenia curată a devenit un proiect „cu fapte, decizii, responsabilităţi şi muncă adevărată”. Treziţi cu noaptea în cap, sâmbătă 17 aprilie, slovenii voluntari în proiect s-au întâlnit în locuri anunţate de dinainte unde au fost grupaţi în echipe şi au primit informaţii importante despre cum va decurge ziua. „Apoi, s-au răspândit în diferite puncte şi au făcut magie, iar la finalul zilei au adus gunoiul strâns în alte locuri dinainte stabilite, de unde a fost preluat de colectori”, a povestit Kranjc. La final, voluntarii au fost răsplătiţi cu trei concerte. Meritau, au adunat 80.000 de metri cubi şi 15.000 de tone de gunoi. Lucrurile au mers bine. De neconceput! Slovenul a declarat că fără sprijinul ziariştilor nu le-ar fi fost aşa de uşor să îşi promoveze ideea şi să scoată ţara la lumină. Şi odată ce un grup de oameni critici, prin definiţie, te ajută şi cooperează, mai mulţi îi vor urma, mai ales din spirit de turmă, crede slovenul. „Cel mai uşor moment din proiect a fost ziua de curăţenie”, spune acesta, subliniind că lucrurile au mers foarte bine şi nu au avut aproape deloc probleme. „De neconceput, dacă m-aţi întreba pe mine. Mai ales că, în general, oamenii se plâng mult”. Atmosfera de lucru a fost veselă şi participanţii motivaţi de obiectivul de a elimina gunoaiele din arealele naturale ale Sloveniei.

  • În România, echipa de voluntari “Let’s Do It Romania!” face curăţenie generală pe 25 septembrie. Participă şi tu! Află AICI cum să te implici. Dacă România reuşeşte, va fi ţara cu cea mai mare suprafaţă din Europa care a făcut curăţenie generală.

Problemele au apărut însă în colaborarea cu autorităţile locale, deşi, în mare, lucrurile au mers bine. „Exact aşa cum am păţit cu voluntarii, e o mare diferenţă între a fi dornic să faci un anumit lucru şi a-l face efectiv”, spune Kranjc. <object height="385" width="480"><embed allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" type="application/x-shockwave-flash" src="http://www.youtube.com/v/y9t6JulP7UU?fs=1&hl=en_US" height="385" width="480"></embed></embed><//embed></embed><//embed></><//></object>„Fiecare dintre noi este responsabil pentru ca zonele pe care le-am curăţat să nu se mai murdărească din nou. Sentimentul general în Slovenia privind proiectul a fost pozitiv şi asta ne-a ajutat enorm. La urma urmei, la ce e bun un proiect dacă publicul ţintă nu îl susţine?”  Jaka Kranjc, voluntar „Let’s Do It, Slovenia!” Deşi lucrurile nu sunt perfecte în Slovenia şi încă există probleme de sistem privind protecţia mediului, Kranjc speră ca prin eforturile şi implicarea unor oameni entuziaşti acestea să se rezolve. Are încredere în proiectul „Let’s Do It, Romania!” şi spune că va fi implementat cu succes. „Eu încă nu am cunoscut pe nimeni din echipa din România, dar colegii mei s-au întâlnit cu câţiva şi mi-au spus că sunt o echipă entuziastă, care este capabilă de succes.”

  • Estonia este ţara de la care a plecat ideea curăţeniei generale. Citeşte aici povestea mişcării Let’s Do It.
  • Letonii s-au decis să facă ordine an de an, astfel încât, în 2018, să trăiască în cea mai curată ţară din lume. Citeşte aici experienţa Letoniei, ţara unde preşedintele face curat.

În fiecare vineri, evz.ro vă oferă o lecţie de ecologie.

Ne puteți urmări și pe Google News