În urma mai multor petiții și a diligențelor făcute de avocatul clujean Eugen Iordăchescu, clujeanul ar putea fi adus să își ispășească restul de pedeapsă în penitenciarele din România.

Balo a fost implicat într-o schemă infracțională de pe urma căreia membrii grupului din care făcea parte obțineau credite în mod ilegal. „Numitul Balo Marius a fost condamnat la o pedeapsă de 8 ani închisoare pentru comiterea infracțiuni i de complicitate la înșelăciune (fraudă) în contracte, prevăzută de art. 224, art. 6 alin. 1, art. 25 alin. 1, art. 35, 27, 64 din Codul penal al Republicii Populare Chineze .

În sarcina condamnatului s-a reținut că în perioada 2012 – 28 martie 2014 a reprezentat de 38 de ori compania Xindeer, compania Rentong HSBC, compania Abi, compania Uniunea Europeană, a luat parte la ceremonii de semnare și a semnat 35 de contracte de împrumut, fapte la care au participat și Jiang Chuanjian, Yue Liang, Du QunQun și alții, înșelând persoanele vătămate cu depozite de garanție exprimate în RMB în valoare totală de peste 2.582.402 RMB (aproximativ 1,5 milioane de lei) și alte cheltuieli.

În considerentele hotărârii instanței din cadrul Republicii Populare Chineze s-a reținut că Yue Liang și alții au folosit pașaportul lui Marius Balo și au înființat la Hong Kong companiile Xindeer, Rentong HSBC, Abi. De asemenea, folosind pașaportul altei persoane au înființat la Hong Kong compania Uniunea Europeană ș.a. formând Compania grupului financiar de peste hotare, care conlucra cu platformele interne de fraudă pentru a comite fraude. Yue Liang, Hu Xiaogao și alții au complotat cu agenții de servicii intermediare. Compania platformelor de fraudă internă preciza persoanelor vătămate că sumele împrumutate necesare finanțării vor fi folosite de către agențiile de servicii intermediare pentru evaluarea creditului, înșelând persoanele vătămate cu sume uriașe de bani sub formă de comisioane de evaluare și consultanță; Jiang Chuanjian, Hu Xiaogao, Yue Liang și alții au semnat contracte de împrumut între persoanele vătămate și Compania grupul financiar de peste hotare, contracte pentru care trebuia să plătească mai întâi depozite de garanție, comisioane de afaceri, cheltuieli de deplasare, etc”, arată actele de la dosar.

Curtea de Apel Cluj a emis o sentință în cazul clujeanul Marius Balo, aflat de mai mulți încarcerat într-un penitenciar din China, care l-ar putea aduce pe Balo în țară.

„Admite sesizarea formulată de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj şi, în consecinţă, (…) dispune recunoaşterea hotărârii de condamnare nr. (2015) HEZ 49 din 24.03.2016 a Tribunalului Popular Intermediar II din Shanghai, rămasă definitivă prin hotărârea nr. (2016) HXZ a Curţii Supreme Populare din Shanghai şi executarea pedepsei de 8 ani închisoare aplicată persoanei condamnate Balo Marius pentru comiterea infracţiunii de complicitate la înşelăciune (fraudă) în contracte (…). Dispune transferarea persoanei condamnate Balo Marius din Penitenciarul Quinpu din Republica Populară Chineză într-un penitenciar din România în vederea continuării executării pedepsei de 8 ani închisoare. Dispune emiterea mandatului de executare a pedepsei în acest sens. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului”, arată soluția pe scurt a instanței.

Până acum, clujeanul a trimis în țară mai multe sesizări în care se plânge de condițiile de coșmar din pușcăriile din China.

„De două ori pe lună eram scos din cuşcă şi dus într-o alta, legat fedeleş de mâini şi de picioare într-un scaun de metal ce semăna izbitor cu un scaun electric în timp ce mi se repeta obsesiv că singura mea şansă este ca, odată ajuns în faţa judecătorului, să îi implor mila cu lacrimi în ochi”, povestește clujeanul într-o scrisoare.