Cum a ajuns moneda euro la cel mai jos nivel din ultimele două decenii. Analiză
- Simona Suciu
- 9 octombrie 2022, 17:41
Euro s-a devalorizat mult în acest an și pentru prima dată în istorie a fost depășit de dolarul american. Printre cauzele deprecierii monedei europene se numără criza energetică generată de războiul din Ucraina, dar și inflația uriașă din țările membre UE.
Criza energetică generată de războiul din Ucraina, dar și inflația galopandă au lovit în plin moneda europeană în acest an. Euro a pierdut 16% din valoarea raportată la dolar de la începutul anului și până acum și este tranzacționat la cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani, potrivit unei analize realizate de Reuters.
Dobânzi în creștere
Singura opțiune pentru a preveni prăbușirea monedei euro și a ține sub control inflația care a lovit țările europene este majorarea ratei dobânzilor. Banca Centrală Europeană a crescut deja dobânda de referință cu 0,5% în iulie și cu 0,75% în septembrie. Este așteptată o nouă majorare luna viitoare.
Aceeași măsură a fost adoptată și de Banca Centrală Americană la finele lunii septembrie, iar decizia adus rapid la întărirea dolarului pe piețele externe. Inflația din SUA este la cel mai mare nivel din ultimii 50 de ani și a ajuns la 8%.
Moneda americană este considerată acum o valută sigură, mai ales după ce Germania, considerată cea mai puternică economie din Europa se îndreaptă spre recesiune. Tendința este evidentă și în România. Potrivit cursului valutar al BNR, un euro este cotat la 4,94 de lei, iar un dolar la 5,04 lei.
Recesiunea bate la ușă
Nu doar inflația amenință economia din zona euro, ci și criza energetică. Creșterea prețurilor gazelor naturale în Europa a fost un factor major care a făcut ca euro să scadă sub paritatea cu dolarul în timpul verii. În luna iulie, pentru prima dată în istorie, euro s-a situat sub dolar în ceea ce privește cotațiile de pe piețele valutare.
Potrivit sursei citate, per total, moneda euro a pierdut 16% din valoarea raportată la dolar de la începutul anului și până acum și se tranzacționeză la cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii. Asta, în timp ce dolarul bate record după record și continuă să crească pe piețele internaționale.
De asemenea, războiul din Ucraina a indus un risc geopolitic masiv și o volatilitate ridicată pe piețele financiare. Toate acestea vor influența negativ parcursul monedei euro și în lunile următoare, potrivit digi24.ro.