Cum a afectat CORUPȚIA tragedia de la Siutghiol

Cum a afectat CORUPȚIA tragedia de la Siutghiol

ISU „Dobrogea”- Constanța funcționa la jumătate din capacitate în momentul prăbușirii elicopterului SMURD în Lacul Siutghiol din cauză că șefii de la București, aflați sub coordonarea secretarului de stat în MAI, Raed Arafat, nu au mai angajat oameni după ce o mare parte din personalul acestei instituții a fost trecut in rezervă. EVZ a dezvăluit, în decembrie 2014, cum o anchetă a DNA a stabilit că aceștia au fost angajați fraudulos. Cu toate acestea, singurii care au plătit cu postul după tragedia de pe lacul Siutghiol în care au murit patru oameni au fost Viorel Jianu, comandatul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea, și Radu Volcinschi, prefectul de Constanța.

Așa cum a dezvăluit EVZ, accidentul de pe lacul Siutghiol a scos la iveală care sunt consecințele nepotismului la de la ISU Constanța. De ce pompierii sunt așa de slab pregătiți? Una din explicații: modul în care s-a făcut angajarea acestora. DNA preciza, în cazul concursurilor de angajare de la ISU Dobrogea, că în perioada 9 septembrie 2007 – 31 decembrie 2007, la nivel naţional au fost scoase la concurs 11.535 de posturi de subofiţeri şi 180 de posturi de personal contractual în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). 205 candidaţi admişi pe pile Inspectoratului „Dobrogea“ din judeţul Constanţa i-au fost repartizate 506 posturi de subofiţeri şi patru posturi de personal contractual. Procurorii DNA au constatat că majoritatea celor admişi cu nota 10 erau soţii, vecini şi rude apropiate ale celor din comisia de examinare.

Efectiv la jumătate și bărci care se umflă într-un sfert de oră

De curând am intrat în posesia unor informații obținute de la specialiști în domeniu de la care am aflat că situația de la ISU Constanța stăruie de mai bine de un an, timp în care șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat și Inspectorul General pentru Situații de Urgență (IGSU), colonelul Cornea Nicolae, n-au considerat ca prioritară îndreptarea acestei stări de lucruri. Angajările frauduloase de la ISU Constnța au fost făcute pe vremea când la șefia IGSU era generalul Vladimir Secară, cel care a fost trimis , recent, în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru abuz în serviciu după ce a semnat un document pe baza căruia a fost angajat fraudulos o persoană . De asemenea, tot în acea perioadă au fost cumpărate și bărcile de intervenție, precum cea care nu a pornit pe Lacul Siutghiol. „ Acestea nu sunt de bărci de salvare, fiind atât de prost construite încât dacă stau umflate pentu a fi operaționale în orice moment, lipiturile pleznesc, barcile autdistrugandu-se. De aceea, ele sunt păstrate semiumflate, iar la momentul producerii situației de urgență se umflă corespunzator, intervalul de operaționalizare crescând semnificativ, până la 15-20-25 minute, timp în care cetățenii își pot pierde viața, așa cum s-a întâmplat la Constanța, pe 15 decembrie 2014”, ne-a explicat un specialist în domeniul situațiilor de urgență.  

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul șef al IGSU, vicepreședinte la Fundația SMURD

Vladimir Secară a demisionat de la șefia IGSU în anul 2011. Acum, el este vicepreședintele Fundației pentru SMURD, condusă de Raed Arafat. Cele mai multe proiecte realizate de Arafat pentru SMURD au fost realizate în perioada în care generalul Secară a fost șef IGSU.  Despre încadrările frauduloase în cadrul MAI știa și locotenent-colonelul Daniel Marian Dragne, din momentul finalizarii concursurilor de încadrare (2007-2008). Nici acesta nu a luat nici o masură. Din partea actualului prim-adjunct al inspectorului general IGSU, din poziția sa de șef al corpului de control al I.G.S.U., nu s-au luat măsuri până când nu a venit alte structuri de control ale MAI.

La ISU Giurgiu, la fel

O situație asemănătoare a fost și la ISU Giurgiu, unde, în mod similar, au fost trecuți în rezervă pompieri prin decizia definitivă și irevocabilă a instanței de judecată, pentru încadrări frauduloase. Cu toate acestea, sursele noastre îl indică pe fostul șef al ISU Giurgiu, colonelul Emil Apostol, ca principal candidat la șefia noului Inspectorat pentru Situații de Urgență „Dealu Spirii” București-Ilfov, înființat printr-o Ordonanță de Urgență care a fost votată înainte de sărbătorile de iarnă. Deocamdată, acesta a fost numit prim adjunct la ISU București-Ilfov.