Editura Evenimentul si Capital

Cultura PROFESIONALĂ şi CULTURA generală a FUNCŢIONARULUI public în România INTERBELICĂ

Foto: deieri-deazi.blogspot.ro
Autor: | | 0 Comentarii | 650 Vizualizari

În Revista Funcţionarilor PUBLICI nr. 7-8 din iulie-august 1937 Ioan Gh. Popescu-Peioan, funcţionar în Ministerul Finanţelor, semna articolul “Cultura profesională şi cultura generală” în care dezbătea “problema culturii funcţionarului”, care “s-a discutat de multe ori”.

Revista, care costa 10 lei exemplarul (număr dublu) şi apărea sub îngrijirea Societăţii Generale a Funcţionarilor Publici Bucureşti – Piaţa Victoriei, anunţa pe pagina a doua că “articolele semnate exprimă părerea autorilor şi nu angajează cu nimic Societatea, care ar fi bucuroasă dacă ar primi şi articole de răspuns la cele publicate, pentru ca chestiunile desbătute să fie cât mai bine studiate. Manuscrisele publicate sau nepublicate nu se înapoiază şi nu se face corespondenţă cu Domnii autori. Redacţia îşi rezervă dreptul de a face uşoare modificări în textul articolelor, când va găsi cu cale, fără învoirea prealabilă a autorilor”.

Fără a şti dacă pe articolul lui Popescu-Peioan redacţia a făcut uşoare modificări, să vedem ce scria funcţionarul din Ministerul Finanţelor. “Unii au fost de părere că nu trebue să cerem cultură, şi, în genere, un funcţionar bun poate fi lipsit de studii. Ceeace îi trebue – s-a zis – este practica serviciului, muncă şi cinste. Alţii au susţinut că numai o cultură vastă poate fi chezăşia capacităţii unui f

Apoi nota: “Desigur, orice discuţie a problemei, pornită cu tendinţă de părtinire, în scopul de a favoriza o anumită categorie de solicitanţi, nu poate duce la rezultatul dorit. Trebue să ne lepădăm de orice egoism, atunci când voim să cercetăm o problemă în lumina adevărului.

Susţin că astăzi nu mai poate susţine nimeni o temă contrarie nevoii imperioase a culturii, în orice ramură de activitate. Şi orice activitate, în zilele noastre, nu poate rămâne fără legătură cu viaţa socială. Datorită acestui fapt, se cere o pregătire specială a individului, căci dacă el ar acţiona izolat, numai în acel caz s-ar putea lipsi de luminile şi ajutorul culturii, ceeace ar însemna să ne reîntoarcem la omul primitiv. Cum însă nu mai este cu putinţă astăzi, când este înlănţuit, îmbucat în mare organism al societăţii, nimeni nu se mai poate sustrage de la imperativul culturii”.

Semnatarul răspunde în continuare întrebării pentru ce este necesară cultura generală a funcţionarului? Ritmul vieţii iuţindu-se şi condiţiunile de viaţă însăprindu-se treptat, lupta ajunge din ce în ce mai aprigă. Se cere individului o pregătire deosebită, spre a desfăşura activitatea zilnică, impusă de cerinţele mediului, de familie şi societate”.

Câ t despre problema culturii profesionale a funcţionarului public, acesta “este desigur una din problemele cari au rămas şi vor rămâne încă multă vreme nedeslegate”. Problema era identificată în faptul că pentru “funcţionarii publici există numai două şcoli – şi nici acelea de Stat: şcoala de ştiinţe de Stat şi şcoala superioară de documentare şi ştiinţe administrative. Aceste instituţiuni nu sunt şcoli de pregătire tehnică profesională. Ele par, mai degrabă, nişte anexe ale Facultăţii de Drept, având în programul de studii o bună parte din materiile acelei Facultăţi”.

În încheiere, Ioan Gh. Popescu-Peioan trăgea concluzia: “Nu putem concepe cultură fără muncă şi atributele ei: disciplină, ordine, devotament – şi fără acele virtuţi, cari au dat tărie popoarelor nobile: cinste, omenie, bunătate, dragoste pentru adevăr şi pentru dreptate. Fără acest lanţ de oţel al virtuţilor, ciutura plină cu apă bună, legată însă cu funie putredă, se va duce la fund, tocmai când socoteşti că vei putea bea dintr-însa”.

...(citește mai departe pe evenimentulistoric.evz.ro)

ULTIMA ORA! Iubita lui Liviu Dragnea, spitalizata! In ce stare se afla Irina si cati bani cheltuie seful PSD

Tag-uri:Stirile zilei

Alte articole din categoria: Evenimentul istoric

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
10:20 Kovesi, fără SPP și salon oficial. FOTOGRAFIA care spune TOTUL despre fosta șefă a DNA 09:29 6 ANI DE ÎNCHISOARE pentru Kovesi, BOMBA ANILOR în Justiţie! Breaking news în România 09:26 VINE APOCALIPSA pentru Dragnea: PSD, în CĂDERE liberă din cauza lui Kovesi! Dezvăluiri în „Telefonul de la ora 9” 09:24 Fosta șefă a DNA, vizată în 19 dosare la Parchetul General 09:18 DE CE este ROMÂNIA ASTFEL? Cazul Kovesi din perspectiva imposturii. Editorial de Dan Andronic 09:12 Kovesi și fuga de marile procese de la Înalta Curte. Comentariu de Simona Ionescu 08:30 Aducerea lui Nicolae Popa în țară – parte dintr-o mai amplă Operațiune politico-mafiotă. România lui Cristoiu 08:27 IMAGINI EXPLOZIVE cu Laura KOVESI. UNDE a fost SURPRINSĂ înainte de ZBORUL în JAKARTA. Breaking news 07:20 Sebastian Ghiță o ÎNFUNDĂ pe Kovesi în propriile minciuni: „Kovesi a avut nevoie de bani în plus și mi-a cerut.” 07:11 Fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi A FOST IMPLICATĂ în aducerea în ţară a lui Nicolae Popa. DEZVĂLUIRI ŞOCANTE ale fostului preşedinte Traian Băsescu 21:41 News alert: TOADER îi va ALEGE lui KOVESI subalternul, dacă va câștiga postul. „Trimit propunerile la Bruxelles!” 21:04 Kovesi, TRĂDATĂ de Traian Băsescu: „Dacă atât a dus-o capul!” 20:40 Nicolae Popa aruncă BOMBA despre extrădarea sa: „Traian Băsescu a fost implicat! Să plătească și el și Kovesi!” AMĂNUNTE INCENDIARE 18:03 Un politician important detonează BOMBA în STATUL PARALEL: „Coldea planifica și dădea comanda, iar Kovesi executa.” 23:12 Ce spune Poliția Română despre dosarul anti-Kovesi 22:31 Scrisoarea de RECOMANDARE a Laurei Codruţa Kovesi trimisă Parlamentului European 18:27 Stare de ALERTĂ în Rusia. O clădire a Universității Sankt Petersburg s-a PRĂBUȘIT și mai multe persoane sunt PRINSE sub dărâmături. Breaking News 16:22 Turcescu: „Kovesi ar putea candida la prezidențiale" 11:20 BREAKING NEWS. TOADER, lovitură DECISIVĂ pentru KOVESI. Fosta șefă a DNA nu se aștepta la AȘA CEVA! 22:43 Un MARTOR-CHEIE a făcut DECLARAȚII explozive. Noi informații despre Kovesi și ZBORUL în Jakarta