„Cultura anulării” sosește la Bruxelles

„Cultura anulării” sosește la BruxellesBruxelles. Sursa foto: Pixabay

Cei care încearcă să anuleze conferința Conservatorismului Național de la Bruxelles au convingerea că viața publică trebuie să fie supusă controlului unei poliții a exprimării. E o veste proastă pentru noi toți, indiferent de afilierea noastră ideologică.

„Cultura anulării” sosește la Bruxelles

De-a lungul anilor am învățat că atunci când cineva spune „Eu cred în libera exprimare, dar...”, tot ceea ce contează cu adevărat e ce urmează după „dar”.

Astfel că atunci când negociam cu directorul sălii Concert Noble din Bruxelles închirierea ei pentru conferința Conservatorismului Național (NatCon), știam că o veste proastă era iminentă.

Directorul a insistat că el crede în toleranță și iubește libera exprimare - și apoi a venit un „dar”. Moment în care am realizat că rezervarea ne era anulată.

Întrebându-l de ce, directorul mi-a spus că îi e frică pentru personalul sălii, care s-a simțit intimidat la vestea că niște activiști de stânga [de fapt extrema stângă - n.trad.] AntiFa urmau să atace sala.

Poziția primarului din Bruxelles

Iar atunci când eu am observat că ar fi imposibil ca poliția să nu protejeze sala, el m-a informat că primarul Bruxelles-ului decisese să nu-i asigure nici un fel de protecție conferinței din partea poliției. El a mai afirmat că, în ce-l privește personal, ar prefera ca NatCon să nu aibă loc.

I-am răspuns că e evident că problema securității servește aici drept pretext pentru anularea evenimentului nostru, toată grija proclamată pentru siguranța noastră disimulând ceea ce în definitiv e o decizie politică. Directorul a zâmbit și a aprobat tăcut din cap.

Din nefericire, primarul Bruxelles-ului nu era unicul funcționar municipal de părere că oamenii invitați să vorbească la NatCon nu ar trebui să fie auziți.

A doua zi am găsit o altă sală - la Hotel Sofitel. Dar numai o zi trecuse de la semnarea contractului cu Sofitel când, în timp ce organizatorii montau scena, administrația hotelului ne-a informat că NatCon nu mai putea avea loc acolo.

Primarul s-a lăudat că poate interzice reuniunea

Au pomenit de o amenințare la adresa oamenilor, dar de data aceasta nici n-au mai căutat un pretext concret pentru a încerca să ascundă motivul politic din spatele deciziei. Primarul municipalității Etterbeek pur și simplu se fudulise că se va asigura el că NatCon nu va avea loc pe tarlaua lui.

„Am fost avertizat de către presă despre natura evenimentului și despre ce oameni vor participa. Am informat poliția locală, care a contactat Sofitel, iar administrația acestuia a decis să anuleze evenimentul”, a declarat primarul Vincent De Wolf. „[Organizatorii] n-au fot bucuroși, nu voiau să plece. A sosit poliția și le-a explicat că nu Sofitel anulase și că s-a făcut ce trebuia făcut. Apoi ei au plecat fără să creeze probleme”, a adăugat primarul.

Cu alte cuvinte, primarul s-a lăudat fără nici o rușine cu cât de ușor poate fi interzisă o reuniune la care participă europarlamentari, premieri și alți demnitari, numai că dintre cei care „nu gândesc cum trebuie”.

Nu e loc pentru conservatori la Bruxelles

În fine, am găsit totuși o a treia sală - Claridge Event - și am reușit să începem conferința. Dar stați așa! De data aceasta un al treilea primar, Emir Kir din Saint-Josse-Ten-Noode, a emis un ordin dispunând oprirea conferinței.

Poliția a fost trimisă la sală înarmată cu un ordin judecătoresc - și a început să-i amenințe pe participanți cu consecințe grave. Deodată, poliția a pătruns în sală: se simțea ca și cum am fi trăit un coșmar orwellian. Au plecat doar când au dat cu ochii de camerele televiziunilor de știri, realizând că toți cei care-i priveau participau la o conferință civilizată, la un eveniment intelectual autentic.

Din fericire, proprietarul sălii Claridge a luat libera exprimare în serios și i-a comunicat primarului că, în ciuda tuturor amenințărilor, conferința nu va fi oprită.

Constituția Belgiei și libertatea de exprimare

După cele întâmplate în săptămâna precedentă a devenit clar că în spatele comportamentului iliberal al acestor trei primari din Bruxelles stă neclintit establishment-ul politic din oraș. Experiența îmi arată că Bruxelles a devenit o zonă lipsită de toleranță, unde politicienii locali se comportă ca niște dictatori țicniți în ciuda faptului că Constituția Belgiei garantează libertatea de exprimare și libertatea de adunare pașnică.

N-am nici o îndoială că primarii au întrecut măsura. Chiar și cu „cultura anulării” tot mai răspândită, ar fi imposibil să-ți imaginezi această campanie de demonizare a NatCon, dusă de indivizi care ocupă funcții ale autorității publice, desfășurându-se în oricare altă capitală vest-europeană.

Maniera flagrantă în care a fost ignorată libertatea de adunare în orașul care chipurile ar fi capitala Europei i-a făcut să se simtă jenați până și pe unii dintre adversarii noștri politici: premierul britanic Rishi Sunak s-a simțit obligat să condamne tentativele de anulare a conferinței, după ce și premierul belgian Alexander de Croo denunțase pe internet aceleași tentative.

Ce se întâmplă cu NatCon

Cu toate acestea, unii participanți la NatCon mi-au spus că sunt încântați de comportamentul de cenzori al opozanților noștri. Ei consideră că faptele lor scandaloase le-au confirmat în mod public un argument pe care-l susțin demult, anume că bula de la Bruxelles a devenit iliberală și intolerantă.

Eu am o altă opinie. Campania de anulare a NatCon nu a fost îndreptată doar împotriva organizației pe care o reprezint, ci împotriva valorilor fundamentale ale democrației. Cei care se află în spatele acestei campanii au convingerea că viața publică trebuie să fie supusă controlului unei poliții a exprimării. E o veste proastă pentru noi toți, indiferent de afilierea noastră ideologică.

Toți cei care prețuiesc libertatea, toți cei care cred în libertatea de adunare și libera exprimare trebuie să ia atitudine acum.

(Articol de Frank Füredi, director executiv al MCC Bruxelles și profesor emerit de sociologie la Universitatea din Kent (MCC a primit fonduri de la guvernul ungar. Primarii din Bruxelles și Saint-Josse-Ten-Noode au fost invitați să publice și ei articole pentru a-și exprima poziția, dar nu au făcut-o), Politico; Traducere: Andrei Suba, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Ne puteți urmări și pe Google News