Culmea „populismului”.  Macron luptă cu imigrația în... Oceanul Indian!

Culmea „populismului”.  Macron luptă cu imigrația în... Oceanul Indian!

Președintele francez a lăsat deoparte manevrele internaționale de anvergură destinate să-i asigure statutul neoficial de rege al Europei și a plecat într-o vizită de patru zile într-un teritoriu francez de peste mări. E vorba de departamentul Mayotte din Oceanul Indian, un mic grup de insule cu numai 270 000 de cetățeni. Oricât de ciudat vi s-ar părea, scopul acestei vizite este lupta împotriva imigrației ilegale.

Mare susținător al nevoii de imigranți când vine vorba de Uniunea Europeană și de Franța, Macron e decis să joace în Mayotte rolul de apărător al granițelor. E drept, situația în acest departament francez este disperată. Potrivit datelor INSEE (Institutul Național de Statistică și Studii Economice) aproape jumătate dintre locuitorii insulei sunt acum imigranți (48 la sută), iar furia băștinașilor a atins apogeul, având în vedere degradarea condițiilor de viață.

Puternice proteste populare au zguduit arhipelagul anul trecut, așa că Macron și Annick Girardin, ministrul teritoriilor de peste mări, au conceput o operațiune numită „Shikandra”, după numele unui pește care atacă pe oricine se apropie de locul în care și-a depus icrele. Acest plan, deopotrivă „civil și militar”, după cum îl descrie guvernul, ar trebui să „consolideze” lupta împotriva imigrației ilegale. Mai mulți angajați guvernamentali vor păzi granițele pe mare, ajutați de dispozitive aeriene de supraveghere.

De asemenea, guvernul intenționează să conlucreze cu Insulele Comore, unul dintre cele mai sărace state din lume, pentru a găsi metode de a opri imigrația, având în vedere că 95 la sută din cei care debarcă în Mayotte vin din insulele vecine. Planul a fost deja pus în aplicare, iar guvernul francez e mulțumit deocamdată de rezultate. De anul trecut, numărul arestărilor a crescut cu 150 la sută, iar autoritățile își propun să deporteze 22 000 de imigranți ilegali până la sfârșitul anului. Marea problemă care se pune este dacă imigranții care debarcă în Mayotte au mai puține drepturi decât cei care ajung pe continentul european? Să nu credeți că e o întrebare retorică. Drepturile omului

 

sunt universale, așa că ceea ce îi e permis lui Macron în Mayotte, ar putea fi aplicat și în Europa. Cred, însă, că președintelui francez îi pasă mai puțin de principii și mai mult de propriile calcule. Iar în Mayotte situația sa în ceea ce privește următoarele alegeri prezidențiale nu e tocmai bună. Nu de alta, dar la precedentul scrutin . Desfășurat înainte de manifestațiile împotriva imigrației, „rasista” Marine Le Pen a obținut aproape jumătate din voturile localnicilor.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News