Evenimentul Zilei > Actualitate > Culisele trimiterii Astra în administrare specială
Culisele trimiterii Astra în administrare specială

Culisele trimiterii Astra în administrare specială

Măsura declanşată în cazul celui mai mare asigurator de pe piaţa locală, Astra Asigurări, ascunde mai multe elemente, care implică atât contracte de credit, cât şi operaţiuni de reasigurare.

Împrumuturi intragrup, daune fără acoperire, contracte de reasigurare sunt doar câteva din elementele care ar fi adus, potrivit criticilor, Astra Asigurări în această situaţie. "În ultimii trei ani, Astra a făcut împrumuturi intragrup în valoare de 110 milioane lei, din care 102 milioane către Medien Holding SRL, cunoscută ca România Liberă. Vom încerca să aflăm cine sunt beneficiarii acestor împrumuturi şi de ce nu au fost returnaţi banii", a declarat Dan Radu Ruşanu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, în cadrul conferinţei în care anunţa declanşarea administrării speciale la Astra.
Potrivit surselor EVZ, şi BNR ar fi avut un rol important în declanşarea administrării speciale la Astra, precum şi o daună de mai multe sute de milioane de lei, pentru care Astra nu are acoperire.
Implicarea BNR
Astfel, în comunicatul ASF prin care se anunţă declanşarea măsurii administrative la Astra, se menţionează că societatea a făcut obiectul unei "evaluări comune" a ASF cu "BNR şi Ministerul Finanţelor Publice", rolul BNR fiind acela de a analiza "expunerea companiei asupra sistemului bancar".
"BNR a fost direct implicată şi chiar ar fi propus declanşarea administrării speciale în condiţiile în care Astra se pare că nu a mai achitat creditul accesat de la o anumită bancă comercială pentru sediul României Libere, ziar patronat tot de Dan Adamescu", au declarat surse pentru EVZ, care au completat că şeful Astra ar fi propus băncii să execute clădirea, a cărei valoare este acum cu mult sub cea a creditului. Banca în cauză nu ne-a confirmat, dar nici infirmat că ar exista probleme cu plata creditului. Instituţia a confirmat că Dan Adamescu este clientul său. Decizia comună a celor trei instituţii a fost declanşarea administrării speciale deoarece în ultimele zile gradul de solvabilitate a companiei ar fi scăzut sub 1. Altfel spus, rezervele constituite de companie pentru posibilele daune ce puteau apărea erau mai mici cu 93 – 94 de milioane de lei, potrivit unor surse ASF. Dan Adamescu nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei. Zilele trecute, el a calificat declanşarea administrării speciale drept "act mafiot".
Cazul Romstrade
Necesarul de rezerve al Astra a crescut deoarece Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a cerut companiei să achite despăgubirea pentru o poliţă de asigurare a Romstrade, au declarat surse pentru EVZ. Lucrările prost executate de Romstrade au condus la executarea asigurării, valoarea pe care trebuie să o achite Astra fiind de 100 de milioane de lei, potrivit Mediafax. Asigurătorul a pierdut în primă instanţă procesul pentru executarea poliţei. În plus, contractul de reasigurare al Astrei la firma Panamerican Re, ar fi trezit suspiciuni supraveghetorilor pieţei.
"Astra a făcut împrumuturi intragrup de 110 milioane de lei. Să vedem de ce nu au fost rambursaţi banii."
DAN RADU RUŞANU, şeful ASF
Elementul-cheie – majorarea de capital
Astfel, declanşarea măsurii administrative pentru Astra vine ca urmare a faptului că recent s-a constatat o scădere a gradului de solvabilitate a companiei sub 1.
"Când se ajunge în această situaţie, se ia o măsură care prevede numirea unui administrator special. Exista şi alternativa de impunere a unui plan de redresare, care însemna că rămânea managerul vechi al companiei, care însă nu a fost aprobată", a declarat pentru EVZ o sursă din ASF. Elementul cel mai important în acest caz este acum majorarea de capital.
"Important este să se revină la un grad de solvabilitate peste 1. Odată ce acest prag a fost trecut, la conducerea companiei o să fie adus din nou managerul actual, pentru că la Astra nu a existat nicio decizie de sancţionare sau de retragere a aprobării pentru vreun manager Astra".
Referitor la diversele contracte "dubioase" sesizate în cazul Astra, sursa citată a spus că aceste dosare vor fi analizate numai după ce va intra în funcţiune administratorul special.
Compania îşi va continua activitatea de asigurare potrivit strategiei puse la punct în comun de administratorul special.
ASF îi va reveni rolul de a controla modul în care sunt puse în aplicare măsurile impuse.
Instituirea administratorului special este o consecinţă a scăderii gradului de solvabilitate
Implicaţiile deciziei luate de Autoritatea Financiară
Primele reacţii la măsura administrativă împotriva Astra au apărut încă de ieri în piaţă. Cristian Muntean, preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) a declarat că niciun service care face parte din asociaţie nu va mai primi maşinile asigurate la Astra, fie că este vorba despre segmentul RCA, fie despre cel CASCO, potrivit ziarului Curierul Naţional. "Ne cerem scuze faţă de păgubiţi, dar le cerem să înţeleagă faptul că ne temem că nu ne vom primii banii. Nu avem niciun fel de încredere în ASF", a declarat Cristian Muntean, preşedintele ASSAI, pentru ziarul citat.
În cadrul conferinţei de presă susţinute zilele trecute, Dan Radu Ruşanu, şeful ASF, a atras atenţia că la Astra era nevoie de astfel de măsuri speciale cu mult timp în urmă, care însă nu au fost luate de ex-preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Daniel Tudor. Acesta a replicat însă, printrun comunicat de presă că, în perioada de 6 luni cât a fost şeful CSA, Astra a fost supusă unui control amănunţit.
"S-a dispus în sarcina societăţii Astra Asigurări un plan de măsuri menit să corecteze deficienţele identificate de echipa de control. Acest plan de măsuri avea ca termen de îndeplinire data de 31 decembrie 2013, urmând ca în cazul în care nu ar fi fost îndeplinit în integralitate să se dispună, pe principiul gradualităţii, măsura administrării speciale", a mai declarat Tudor în comunicat.
Decizie istorică
Odată cu măsura de administrare specială, impusă societăţii Astra marţi, de ASF, administrator special a fost desemnată firma de consultanţă KPMG. ASF a dispus inventarierea dosarelor de daună, calcularea corespunzătoare a rezervelor, interzicerea efectuării de investiţii, accelerarea recuperării împrumuturilor acordate, inventarierea creanţlor, reanalizarea politicii de reasigurare.
6 luni ar fi durat controlul din 2013 al CSA la Astra Asigurări

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: