Culisele negocierilor Dragnea - Kelemen: PSD împinge în anul Centenarului pragul de 15% pentru limba maghiară

Culisele negocierilor Dragnea - Kelemen: PSD împinge în anul Centenarului pragul de 15% pentru limba maghiară

UDMR are șapte zile la dispoziție pentru a „smulge” de la președintele PSD, Liviu Dragnea, acceptul privind introducerea unui prag de 15% pentru folosirea limbii materne în administrația publică

Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputaților, Comisia pentru administraţie publică și Comisia juridică se vor reuni „cel mai probabil” marțea sau miercurea viitoare, să dea un raport final pe proiectul maghiarilor, au relatat ieri EVZ surse din coaliția de guvernare. Dacă legea nu este discutată și votată în plen până pe 16 octombrie, ea se adoptă tacit de Camera Deputaților și ajunge la Senat în calitate de cameră decizională. 

Lobby intens

Președintele grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, a declarat ieri pentru „Evenimentul zilei” că în aceste zile ia legătura personal cu președinții și vicepreședinții tuturor grupurilor parlamentare, pentru a-i convinge să susțină proiectul. Korodi împarte parlamentarilor un document care atestă faptul că, în anul 2012, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a recomandat autorităților române să scadă pragul actual de 20% în ceea ce privește folosirea limbii materne în administrație.

El a explicat că urmează o săptămâna decisivă în Parlament pentru maghiari. „Ne presează termenul de adoptare tacită a proiectului, 16 octombrie. Dacă legea este respinsă în Camera Deputaților, noi vedem puține șanse să se mai întâmple ceva în Senat. Mai este o problemă care ar putea să apară. Dacă proiectul este respins de Camera Deputaților și Senatul modifică radical proiectul, atunci poate să pice la Curtea Constituțională dacă cineva depune o sesizare”, a spus Korodi.

PSD: Nu e momentul!

Președintele grupului PSD din Camera Deputaților, Ioan Munteanu, a spus ieri, pentru EVZ, că din punctul său de vedere „nu este momentul potrivit” pentru adoptarea proiectului UDMR. Surse din coaliția de guvernare au relatat EVZ că președintele PSD, Liviu Dragnea, le-a transmis maghiarilor că nu este un adversar al proiectului, dar că adoptarea legii riscă să îi oblige pe parlamentarii PSD din Ardeal să se radicalizeze la presiunea propriului electorat, astfel că mai este nevoie de timp pentru a trece un asemenea proiect.

Una dintre variantele luate în calcul în PSD este ca negocierile să fie reluate când proiectul va ajunge în Senat și o eventuală adoptare să aibă loc în anul 2018, anul Centenarului, când se va folosi cartea toleranței.

Ce propun maghiarii

Parlamentarii UDMR au depus pe 23 mai, în Camera Deputaților, un proiect de modificare a legii administraţiei publice locale. Dacă proiectul ar fi adoptat, în toate localitățile din România în care maghiarii reprezintă minimum 10% din locuitori, autoritățile vor fi obligate să folosească limba maternă în relația cu aceștia. Proiectul prevede și praguri alternative, astfel că statul român va fi obligat, de fapt, să asigure folosirea limbii maghiare în administrația publică chiar și în localitățile mai mici de 10.000 de locuitori în care maghiarii reprezintă 3% din populație. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat recent că este dispus să negocieze un prag de 15% pentru a ajunge la un acord cu PSD.