Culisele excluderii de la tron a Prințului Nicolae. Testamentul lui Coposu

Culisele excluderii de la tron a Prințului Nicolae. Testamentul lui Coposu

Prințul Nicolae și-a anunțat ieri apropiata căsătorie cu Alina Maria Binder. Cununia este programată pentru vara lui 2018. Evenimentul redeschide lupta pentru succesiune la Tronul României

Pasionată de pilotaj, Alina Binder (29 de ani) este o persoană discretă. Potrivit contului său de Facebook, ea a terminat Școala de Muzică și Arte Plastice nr. 4 din București, apoi Colegiul Național I.L. Caragiale. A fă- cut studii de Comunicații la Universtitatea Ludwig Maximilian din München și a absolvit Academia de Studii Economice din București, având un Master în Relații Internaționale și Integrare Europeană. În prezent, se ocupă de relația cu presa pentru Asociația Aviatorilor. Deși o persoană discretă, ziarele au scris totuși de relația din trecut a lui Binder cu Sebastian Blaga, fiul fostului ministru de Interne Vasile Blaga, cu care a format un cuplu timp de șase ani. O parte a acestei relații s-a consumat la München.

Biroul de presă al Majestății Sale Regelui Mihai s-a grăbit să emită un comunicat care precizează că Suveranul îl consideră în continuare pe Nicolae un proscris. Iată textul comunicatului: „Majestatea Sa Regele Mihai I și Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei, au luat cunoștință despre intenția fiului Principesei Elena, domnul Nicolae Medforth-Mills, de a se căsători. Regele a răspuns nepotului său, urându-i fericire și pace sufletească, precum și puterea de a lua decizii corecte. Majestatea Sa a menționat, încă o dată, că decizia de a retrage titlul de principe al României și calificativul de Alteță Regală, precum și decizia de a scoate pe Nicolae din Linia de Succesiune rămân neschimbate, după căsătoria acestuia. Custodele Coroanei a trimis, de asemenea, o scrisoare de felicitare nepotului Alteței Sale Regale.”

Duda și Nicolae

Ne puteți urmări și pe Google News

Nicolae, fiul principesei Elena, a doua ca vârstă după Margareta, a fost adevărata vedetă a primei vizite a Regelui, după exil, la Paștile din 1992. Atunci, cei un milion de români ieșiți în stradă, au fost convinși că, în persoana simpaticului prinț de numai 5 ani, îl salută pe viitorul rege al României. Totuși, pe 30 decembrie 1997, la împlinirea a 60 de ani de la abdicarea forțată a Regelui, acesta nu l-a desemnat pe Nicolae ca prim succesor la Tron, ci pe fiica sa cea mare, Margareta, trecând peste Legea Salică. Aceasta prevedea ca la Tron să poată avea acces doar urmașii de parte bărbătească. Spectaculoasa răsturnare de situație a fost pusă de mulți pe seama influenței pe care Radu Duda a dobândit-o în Casa Regală după căsătoria cu Margareta, ce avusese loc cu doar un an mai devreme, în septembrie 1996. Faptul că actorul de la Iași, ajuns prinț consort, era fiul doctorului Rene Duda, vechi prieten al lui Ion Iliescu, și că numele lui Radu Duda a fost descoperit în decembrie 1989 pe o listă cu membrii de partid, persoane de sprijin ale Securității, din biroul primsecretarului PCR de la Iași, a dat și mai mult apă la moară celor care susțineau că ar fi vorba de o „infiltrare” a Casei Regale, o manevră a serviciilor secrete pentru a-l scoate pe Rege din jocurile politice viitoare.

Emil cel Uituc

Să amintim că, în 1996 – 1997, un procent însemnat din populație, cu vederi monarhiste, încă spera că Emil Constantinescu își va ține cuvântul dat lui Corneliu Coposu, când acesta l-a desemnat candidat la președinție din partea Convenției Democratice, de a face totul pentru readucerea în fruntea țării a Regelui.

Acțiunea „Regele Nicolae”

Iată un episod interesant din memoriile fruntașului țărănist Ion Diaconescu, mâna dreaptă a lui Corneliu Coposu: „Prin primăvara anului 1997, am primit o scrisoare adresată regelui, redactată de un comitet promonarhic constituit iniţial în jurul lui Corneliu Coposu în timpul vieţii acestuia şi mi se cerea să semnez scrisoarea ca succesor al lui Coposu. Printre membrii comitetului respectiv îmi amintesc de Dan Grigore, Alexandru Paleologu și Doina Cornea. Autorii scrisorii erau preocupaţi tot de problema succesiunii la tron şi-i propuneau Regelui să se conducă după statutul Regelui Carol I. Acest statut, pornind de la faptul că Regele Carol I n-avea moş- tenitori direcţi de sex bărbătesc, a prevăzut ca acesta să meargă în Germania, la fratele său mai mare, din Casa de Hohenzolern Sigmaringen şi să adopte pe al doilea născut al acestuia care a devenit moştenitor şi viitorul Rege Ferdinand. Eu am considerat însă această formulă depășită, trecuseră patru generații de atunci și formula nu avea nici o susținere în opinia publică românească. În schimb, după vizita familiei regale din 1992, la care participase și micul prinț Nicolae, copilul uneia dintre fiicele Regelui, se crease un foarte puternic val de simpatie în favoarea acestuia și toate cercurile monarhiste îl considerau drept posibil moștenitor al tronului. După ce le-am prezentat argumentele pentru această soluţie, autorii scrisorii au fost de acord cu formula susţinută de mine şi au convenit să modifice scrisoarea în acest sens, propunând ca soluţie principală nominalizarea micului prinţ ca moştenitor al tronului, menţinându-se în subsidiar şi soluţia lor iniţială privind aplicarea statutului Regelui Carol I. Scrisoarea astfel modificată a fost semnată de mine și predată inițiatorilor pentru a fi înmânată Regelui.” (Ion Diaconescu - După revoluţie, Editura Nemira 2003).

Regina Ana l-a înlăturat pe Nicolae

Într-un interviu pe care i l-am luat, împreună cu Horia Tabacu, lui Ion Diaconescu, pe 25 august 2011, când a împlinit 94 de ani, și cu doar două luni înainte de a muri, liderul țărănist a confirmat, deși destul de confuz, o poveste pe care o știam mai demult, de la Ticu Dumitrescu: și anume că Diaconescu și alți colegi din PNȚCD îl convinseseră pe Rege să îl desemneze pe prințul Nicolae ca moștenitor. O intervenție intempestivă a Reginei Ana în favoarea fiicei sale celei mari, Margareta, care a dat efectiv buzna în salonul unde Regele și Diaconescu negociau, a răsturnat totul. Așa, Nicolae a ajuns pe poziția a III-a, în linia de succesiune la Tron. El va fi exclus total de la linia de succesiune în vara lui 2015, pentru acuzații vagi de imoralitate. Decizia ar fi fost luată după ce s-ar fi aflat că iubita din acea perioadă a lui Nicolae, o anume Nicoleta Cîrjan, ar fi fost însărcinată cu un băiat. Acest lucru, a speculat presa, ar fi periclitat poziția principesei Margareta și a lui Radu Duda, printr-o posibilă readucere în discuție a Legii Salice. Acum, prin anunțul matromonial al lui Nicolae, subiectul este redeschis