Evenimentul Zilei > Politica > Culisele anchetei „Panama Papers” din Parlamentul European
Culisele anchetei „Panama Papers” din Parlamentul European

Culisele anchetei „Panama Papers” din Parlamentul European

O comisie de anchetă formată din 65 de europarlamentari va investiga timp de un an de zile cum îşi ascund liderii europeni banii în companii offshore din ţări exotice, departe de ochii cetăţenilor.

 Unul dintre investigatori, europarlamentarul român Cătălin Ivan, a explicat EVZ că ancheta va urmări „felul în care offshore-urile afectează economia europeană” prin spălare de bani şi evaziune fiscală. „De ce un om politic şi-ar ascunde banii mizând pe secretul bancar? Principala suspiciune nu este plata taxelor, ci provenienţa banilor, mai exact că banii provin din acte de coruptie”, a declarat Ivan.

Investigaţia vine după cea mai mare scurgere de documente din istorie, denumită „Panama Papers”: toate operaţiunile din 1977 până în 2015 ale firmei de avocatură Mossack Fonseca, specializată în deschiderea de firme offshore. Documentele arată cum sute de șefi de stat, membri de guvern și celebrități şi-au ascuns sume impresionante în paradisuri fiscale.

„Pentru România ar fi importantă o deplasare în Dubai, foarte mulţi acuzaţi de corupţie au proprietăţi şi conturi în Dubai, este o destinaţie predilectă. Acolo îşi fac veacul cei care au probleme cu legea şi acolo îşi duc banii”, a spus Ivan, potrivit căruia ancheta riscă să ridice probleme diplomatice serioase.

Potrivit europarlamentarului, ancheta care va începe în toamnă va merge mai departe de „Panama Papers” şi va investiga o „listă neagră” extinsă. Comisia va urmări câţi bani sunt scoşi din Uniunea Europeană prin offshore- uri şi dacă acest procedeu este o tranzacţie speculativă de evitare a unor taxe sau maschează diverse ilegalităţi din interiorul UE.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: