Cui i-e frică de Mircea Geoană?

Cui i-e frică de Mircea Geoană? Dan Andronic, editorialist sursa: Arhiva EVZ

Mircea Geoană este românul care are cea mai înaltă poziție în diplomația mondială. Secretar General Adjunct al NATO, într-o perioadă marcată de invazia Rusiei în Ucraina, Mircea Geoană este văzut ca un posibil candidat la președinția României în 2024. Ceea ce agită spiritele în politică, dar nu numai...

Nu puteam să nu remarc editorialul tip anchetă, disperat, al lui Dan Tăpălagă, dedicat unei posibile candidaturi a lui Mircea Geoană, vizitelor sale dese în România. Mi-a sărit în ochi semnalat de niște prieteni, dar mai ales pentru că era semnat de un ziarist cunoscut cititorilor Evenimentului Zilei din dezvăluirile  legate de implicarea sa în scotocirea arhivei SIPA, alături de Monica Macovei. Sau pentru faptul că face parte din ultimele UM-uri de presă (G4Media), portavocea prin care Binomul Coldea-Kovesi încă transmite mesaje codificate către “adormiții” din societatea civilă.

M-a amuzat modul proletcultist în care Dan Tăpălagă a contabilizat aparițiile lui Mircea Geoană în România, discursurile pe care acesta le-a ținut la Cluj, Sibiu, sau interviurile din presă, totul sub marea întrebare: Știe NATO ce face Geoană? Sau cum spuneau predecesorii lui Tăpalagă, oftând în fața unei căni cu ceai negru: Oare Moscova știe? Atunci Lumina venea de la Răsărit...

Pot să remarc dublul standard? O atitudine ciudată pentru un ziarist care nu a fost deloc interesat să vadă pe banii cui vine Laura Codruța Kovesi în România. Dacă întâlnirile pur formale pe care le aceasta are pe la ministere și instanțe nu sunt de fapt o acoperire pentru decontarea unor cheltuieli generate de o pre-campanie electorală. Punctată cu discursuri la Cluj, Sibiu și plimbări prin București, înconjurată de agenți de protecție și pază, plătiți din banii contribuabilului european.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar să plecăm de la ideea că Dan Tăpălagă este un fan declarat al Binomului Coldea-Kovesi, deci nu putea să pună la îndoială onestitatea demersului Procurorului General European. Nu a făcut-o în timpul terorii de tip stalinist din perioada 2015-2019, nu avea cum să înceapă acum. Vorba aceea: Odată ce ai devenit fanul lui Portocală, rămâi fanul lui Portocală toată viața!

Atacul G4 Media la adresa lui Mircea Geoană este însă un semn că secretarul general adjunct al NATO face ceva bine, ceva care-i enervează pe susținătorii mai mult sau mai puțin USR-iști ai candidaturii Laurei Codruța Kovesi. Uitându-mă pe o statistică din ultimele 2 luni am văzut că Mircea Geoană a generat peste 1200 de știri în mass-media românească. Aproape în unanimitate pozitive, fiind vorba de poziția NATO în ceea ce privește securitatea flancului estic, discursuri care vorbesc despre nevoia de reformă a României, interviuri, sau comentarii pe marginea celor spuse de el. Inclusiv speculațiile referitoare la o posibilă candidatură la președinția României.

Aici trebuie căutată explicația atacului disperat la Mircea Geoană. Vine dintr-o înțelegere profundă a realității că războiul din Ucraina nu se va termina curând, ci eventual va escalada într-o direcție nedorită de români, iar NATO va fi principala pavăză. Asocierea lui Mircea Geoană cu NATO îi dă un avantaj competițional în fața Laurei Codruța Kovesi, ce va rămâne asociată cu arestări, destine distruse, zornăit de cătușe. Poate că într-o perioadă de acalmie, raportul de forțe ar fi fost invers, dar spre ghinionul Binomului Coldea-Kovesi și al reflexiei politice pe nume USR, lucrurile stau invers. Agenda populației va avea pe primul loc cuvântul Siguranță, iar aici Mircea Geoană stă mult mai bine decât mulți politicieni.

Dacă va candida sau nu Mircea Geoană este prea devreme de spus. Alegerile prezidențiale vor fi în decembrie 2024, iar până atunci se pot întâmpla multe. Dar în mod cert, astăzi Lumina care vine dinspre Apus conturează mai bine profilul lui Mircea Geoană decât pe cea a lui Koveși. Dar sunt convins că vom mai avea prilejul să discutăm pe tema asta...