Cu nota doi la română, Corsun dă lecții CEC. Ce pretenții are după 20 de ani petrecuți la Moscova

Cu nota doi la română, Corsun dă lecții CEC. Ce pretenții are după 20 de ani petrecuți la Moscova Ludmila Corsun/ Sursa foto: captură video

Republica Moldova. Ludmila Corsun, candidata declarată la funcția de președinte al Republicii Moldova, a acționat în judecată Comisia Electorală Centrală (CEC). Aceasta susține că neadmiterea sa în cursă ar fi o ilegalitate și că i-au fost încălcate drepturile fundamentale.

Ludmila Corsun a depus o cerere la Judecătoria Chișinău pe 26 august. Aceasta contestă decizia nefavorabilă în privința sa.

Pe 24 august, CEC a respins și înregistrarea grupului său de inițiativă, după ce a constatat că aspiranta la cea mai înaltă funcție în stat nu cunoaște suficient de bine limba română. Deși aceasta a promis că până pe 20 septembrie o va cunoaște mai bine, nu a putut convinge membrii Comisiei.

Corsun îl susține deschis pe Vladimir Putin și invazia rusă în Ucraina. Este practic o anonimă în Republica Moldova. De 20 de ani locuiește în Rusia, fiind președinta așa numitei Autonomii Federale național-culturale a Moldovenilor din această țară.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: colaj EvZ

Se răresc rândurile

Tot pe 24 august, CEC a refuzat înregistrarea grupului de inițiativă pentru susținerea fostului ministru al Apărării, Valeriu Pleșca, la funcția de președinte. Totul, după ce a constatat că, în momentul desemnării, Pleșca deținea și funcția de președinte al altui partid. Este vorba despre Uniunea Creștin-Socială din Moldova.

În același timp, CEC a mai invocat faptul că ședința Consiliului Național Politic al PSDE, la care a fost propusă candidatura lui Pleșca, nu a avut cvorum.

Formațiunea a comentat că decizia CEC ar fi una „abuzivă și lipsită de temei, fiind eminamente politică”.

Vlad Filat

Vlad Filat. Sursa foto: Facebook/VladFilat

Ex-premierul Vlad Filat, nevoit să renunțe la cursă

Și Vlad Filat a anunțat că este nevoit să renunțe la cursa prezidențială. Într-un comunicat al formațiunii pe care o conduce se menționează că „guvernarea a blocat executarea Hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) referitoare la președintele PLDM, Vlad Filat, făcând astfel imposibilă participarea în cursa electorală pentru funcția de președinte al Republicii Moldova”.

„Această acțiune reprezintă un atac direct la drepturile constituționale ale cetățenilor, printre care și dreptul de a alege și de a fi ales, subminând astfel valorile fundamentale ale democrației. PLDM condamnă vehement aceste practici care subminează normele internaționale și valorile europene pe care Republica Moldova s-a angajat să le respecte, poziționând astfel țara noastră într-o zonă de pericol din punct de vedere al democrației. Modul în care guvernarea tratează concurenții electorali și autocrația instaurată în instituțiile statului contravin aspirațiilor cetățenilor Republicii Moldova la valorile civilizațional-europene”, se arată în comunicatul PLDM.

De altă parte, PLDM a încurajat moldovenii să participe activ la referendum.

Revista presei