Cu ce va înlocui US Air Force legendarul avion F-16. Proiectul Skyborg
- Tudor Borcea
- 20 iulie 2020, 18:09
Cu acest proiect, Forțele Aeriene ale Statelor Unite vor bulversa integralitatea strategiei aviatice militare.
Recent, US Air Force a anunțat că va organiza, anul viitor, un duel aerian în care se vor opune o dronă pilotată de inteligența articifială și un avion de luptă cu un om la manșă.
US Air Force susține că are în vedere, pentru anul 2023, înlocuirea unora dintre „vechile” sale drone , precum și avioanele de luptă de tip F-16 „mai vechi” cu o aeronavă „unmanned”, adică fără pilot, pe care o va genera proiectul Skyborg.
Prin urmare, în termen de trei ani, își va echipa escadrilele cu drone fără pilot, capabile să îndeplinească mai multe misiuni care până acum au rămas inaccesibile mașinilor de luptă fără a fi conduse de o ființă umană.
Compania Popular Mechanics a detaliat proiectul. Inițial, au fost imaginate două direcții pentru Skyborg: o inteligență artificială care să se sprijine pe piloți umani, cum ar fi robotul R2D2 din spatele unui X-Wing în Star Wars, sau aparate complete, fără ca nimeni să le manevreze. Acest al doilea proiect a fost preferat de Forțelor Aeriene ale SUA.
Tehnic vorbind , aceste drone ar trebui să fie „invizibile”, capabile să efectueze zboruri subsonice sau supersonice, în funcție de motorul care le va echipa, putând arunca bombe cu ghidaj laser, rachete aer-sol pentru a învinge apărarea aeriană, sau aer-aer pentru a doborî aeronave inamice.
Această mare versatilitate operațională, absența unui om la bord, precum și un cost relativ redus vor permite acestor drone să efectueze o gamă mai largă de misiuni decât cele efectuate de piloți.
Dronele îi pot sprijini pe piloți în timpul luptei aeriene, dar pot servi și ca momeli tactice sau chiar pot fi foloste ca aparate-kamikaze, ca ultimă soluție împotriva apărărilor considerate prea riscante de înfruntat de către o ființă umană.
Un alt avantaj, și nu în ultimul rând: acest tip de aeronavă nu ar avea nevoie de pistele lungi ale bazelor aeriene convenționale, dar ar putea fi lansate de pe șine sau folosind alte dispozitive. Rachete mici i-ar permite să decoleze, reactorul (sau reactoarele) dronei putând apoi prelua evoluția aeriană.
Întoarcerea la sol, după ce misiunea a fost îndeplinită, s-ar putea face cu ajutorul unei parașute, într-o locație aleasă în prealabil.
Prin urmare, puțin costisitoare, deci utilizabile mai masiv, îndepărtând riscul pierderii unui pilot, ușor de deplasat în orice parte a globului, înzestrate cu capacități operaționale foarte largi, aceste drone de luptă sunt, așadar, susceptibile de a bulversa arta războiului.
Gigantul aeronautic Boeing a prezentat deja drona sa Loyal Wingman iar Kratos Defense varianta sa XQ-Valkyrie (foto).
Ambele reprezentând candidaturi solide pentru programul Skyborg.