Evenimentul Zilei > Justitie > Cu ce își ocupă timpul liber Traian Băsescu, după ce și-a pierdut privilegiile de fost șef al statului
Cu ce își ocupă timpul liber Traian Băsescu, după ce și-a pierdut privilegiile de fost șef al statului

Cu ce își ocupă timpul liber Traian Băsescu, după ce și-a pierdut privilegiile de fost șef al statului

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a revenit în atenția publică după ce a fost declarat colaborator al Securității comuniste și și-a pierdut prin urmare toate privilegiile de fost șef al statului. Acum, acesta este un client fidel al instanțelor de judecată, având pe rol nu mai puțin de opt procese deschise.

După ce Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității și prin urmare i-au fost retrase privilegiile pe care le avea ca șef al statului, Traia Băsescu a decis să atace în instanță decizia.

Acesta a chemat în instanță nu doar Administrația Prezidențială, SPP și RAPPS, în mai multe dosare, ci și Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Totodată, Băsescu a vrut să fie reexaminată și taxa de timbru, cerere respinsă de instanță.

Cu ce își ocupă timpul liber Traian Băsescu

Traian Băsescu are pe rol opt dosare în care cere să i se recunoască privilegiile pe care le are ca fost șef al statului. Decizia a fost luată după ce s-a stabilit că a colaborat cu Securitatea.

Fostul președinte a pierdut deja procesele în care solicita reexaminarea taxei de timbru și ajutor public judiciar, dar are pe rol altele noi, care nu au primit încă termen.

Printre dosarele deschise se află și cel în care fostul președinte a chemat în fața instanței Administrația Prezidențială, pentru anularea ordinului prin care i s-a retras indemnizația de fost șef de stat.

Băsescu a chemat în instanță și Serviciului de Protecție și Pază (SPP), dosar ce va avea un prim termen de judecată pe 13 octombrie.

Nici Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității nu a scăpat de Băsescu

În plus, la sfârșitul lunii iulie, fostul președinte a chemat în fața instanței și Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Dosarul deschis vizează constatarea calităţii de colaborator al Securităţii.

Procesul are ca prim termen data de 21 octombrie, după vacanța judecătorească, informează impact.ro.

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securității

În luna martie, fostul președinte al Româiei a fost declarat colaborator al Securității comuniste, decizie luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Acesta și-a pierdut toate privilegiile de care beneficia ca fost conducător al statului, ptrintre care folosința gratuită a unei locuințe de protocol, o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu, dar și paza și protecția de care beneficia.