Cu ce am rămas după summit-ul G7 de la Biarritz

Cu ce am rămas după summit-ul G7 de la Biarritz

S-a încheiat summit-ul G7 de la Biarritz, Franţa,  după trei zile de întâlniri între liderii a șapte mari puteri mondiale. Un summit marcat de o lovitură de stat diplomatică asupra Iranului, dar și de câteva rezultate concrete pe probleme majore internaționale.  

O răsucire dramatică asupra Iranului. Acesta va rămâne evenimentul major al G7: sosirea surpriză a ministrului iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, Biarritz . Vizită inițiată de guvernul francez, care avea drept scop discutarea programului nuclear iranian, în centrul unei crize diplomatice între Teheran și Washington. Mohammad Javad Zarif s-a întâlnit cu Emmanuel Macron și cu ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, cu reprezentanți din Germania și Regatul Unit - semnatari ai acordului nuclear iranian din 2015. Dar nu şi cu Donald Trump, a cărui țară a ieșit din acord anul trecut, spunând că e „prea devreme să-l întâlnească”. Chiar dacă această inițiativă a președintelui francez nu a adus progrese concrete în problema iraniană, aceasta ar fi avut meritul de a încălzi oarecum relațiile dintre Teheran și Washington.
Progrese majore: În afară de dosarul iranian, acest G7 a făcut posibilă obținerea de rezultate concrete pe anumite probleme strategice internaționale. În primul rând, impozitul pe gigantii digitali care a fost instituit recent de Franța. În lupta pentru această taxă, care vizează în special Google, Amazon, Facebook şi Apple, Donald Trump a amenințat recent să impoziteze vinurile franceze. La acest summit, Paris și Washington au găsit un compromis, care prevede abolirea impozitului francez până în 2020. Atunci Franța va rambursa companiilor diferența de impozitare.
Bani pentru reîmpădurire: „Grupul celor șapte” a promis ajutor de urgență de 20 de milioane de dolari pentru a lupta împotriva incendiilor forestiere. Ei a convenit, de asemenea, asupra unui plan de ajutor pentru reîmpădurirea Amazonului, „cel puțin 30 de milioane de dolari”, a declarat Emmanuel Macron pentru France 2, care trebuie să fie finalizat la Adunarea Generală a ONU la sfârșitul lunii septembrie.
Cu privire la războiul comercial dintre Statele Unite și China: Aici s-au remarcat și progrese, dar este imposibil de știut dacă pot fi şi creditate.  Dar o schimbare dramatică s-a văzut luni: șeful statului american a anunțat că țara sa va relua „foarte curând” negocierile comerciale cu China, în urma unui „apel” din partea Beijingului.
Legat de  Brexit, nimic nou: Primul ministru britanic, Boris Johnson, a declarat că nu dorește o „nicio înțelegere”. Iar diplomații europeni au spus că nu cunosc „noile idei” ale Regatului Unit de a soluționa problema irlandeză, principalul punct al blocării negocierilor. La rândul său, Donald Trump a promis din nou Regatului Unit un „acord comercial foarte mare” după ieșirea din țară din UE la 31 octombrie.
Singurul dezacord dintre Statele Unite și partenerii săi a fost cu privire la participarea Rusiei la viitoarele reuniuni ale G7. Donald Trump a anunțat că ar putea fi invitat președintele rus Vladimir Putin la următorul summit al G7 din 2020, care va avea loc în Statele Unite, chiar dacă ceilalți membri ai grupului celor șapte exclud orice reabilitare a Moscovei până la rezolvarea crizei ucrainene.
O altă realizare a fost buna desfăşurare a summit-ului, fără violenţe şi fără proteste. Pentru acest summit, peste 13.000 de jandarmi și poliţişti au fost mobilizați, susținuți de armată, iar orașul Biarritz a fost complet baricadat.
Un dispozitiv eficient: Nu a exista nicio violență în ciuda organizării unui protest „contra-summit” de către "antiglobalişti, anarhişti şi ecologişti fanatici". Participanții la această manifestație s-au lovit de un „dispozitiv de poliție supradimensionat” şi o „securitate maximă”, ceea ce i-a obligat să anuleze „adunările pașnice” prevăzute luni în apropiere de Biarritz. Oficialii mișcării anti-G7 au încercat încă luni să se apropie de centrul orașului basc, unde s-au întâlnit liderii G7, dar au fost repede opriți de poliție, titrează cnews.