Cu câteva sute de lei poţi juca la Bursă

Cu câteva sute de lei poţi juca la Bursă

Unele firme de brokeraj îţi permit să investeşti la Bursă chiar dacă în buzunar ai sume foarte mici. Altele impun praguri înalte.

Puteţi începe să investiţi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) chiar dacă aveţi numai câteva sute de lei la dispoziţie. Spre exemplu, la firma de brokeraj SSIF Broker Cluj, pentru deschiderea unui cont de investiţii nu există un prag minim. „Nu pretindem o sumă minimă, ci pretindem o sumă egală cu 100 de acţiuni dorite înmulţite cu preţul lor“, ne-a declarat Petru Prunea, preşedintele SSIF Broker Cluj. De exemplu, 100 de acţiuni Amonil costă în acest moment sub 10 lei, iar 100 de acţiuni BRD costă circa 2.300 de lei. Pe site-ul firmei este însă recomandată o sumă minimă, de 1.500 de lei, necesară pentru un portofoliu „decent“ de acţiuni. La SSIF Intercapital Invest, suma minimă pentru deschiderea unui cont de investiţii asistat de broker este de 10.000 de lei la sediul din Bucureşti şi 5.000 de lei la sediile din ţară. Suma minimă pentru deschiderea unui cont de tranzacţionare on-line este de 3.500 de lei. Primii paşi

Pentru a tranzacţiona acţiuni pe una dintre pieţele autohtone, BVB sau Rasdaq, o persoană trebuie să aibă un cont deschis la una dintre firmele de brokeraj autorizate să acţioneze în piaţa respectivă şi un cont la o bancă, pentru a realiza transferurile de bani.

Apoi, tranzacţiile se pot face atât prin intermediul brokerului, cât şi direct, cu ajutorul sistemelor de tranzacţionare pe internet. Pentru un investitor neavizat, este preferabil ajutorul brokerilor, care vor efectua tranzacţiile, după o consultare prealabilă cu clientul. Serviciul de intermediere a tranzacţionării de către un broker începe cu semnarea unui contract de intermediere şi a unui formular de deschidere de cont. Totodată este negociat comisionul de tranzacţionare, sunt stabilite obiectivele investiţionale, iar clientul specifică nivelul de risc pe care îl doreşte. „Noii investitori trebuie să aibă două calităţi: răbdare şi rezonabilitate. Nu trebuie să pretindă cele mai mici preţuri la cumpărare şi cele mai mari la vânzare“, le recomandă neiniţiaţilor Petru Prunea.

Prin sistemele de tranzacţionare on-line, investitorii, care sunt de obicei experimentaţi, realizează tranzacţii bursiere în timp real, din faţa propriului computer. CÅT TE COSTĂ Comisioanele scad la sumele mari

Comisioanele şi taxele diferă de la o casă de brokeraj la alta. La Broker Cluj, pentru o investiţie de până la 20.000 de lei, comisionul perceput ajunge la 1,5% pe tranzacţie (cumpărare/vânzare), iar pentru o sumă de până la 100.000 de lei, comisionul perceput se încadrează în limita a 0,9-1%. Peste acest nivel şi în funcţie de mărimea sumei sau de rulajul de acţiuni, comisioanele ajung şi la 0,5%. La Intercapital Invest, pentru conturile asistate de broker, comisioanele cele mai mari sunt la sumele mai mici de 50.000 de lei, respectiv 1,5%. Pe măsură ce clientul vine cu mai mulţi bani, comisionul scade până la sub 0,75%. La conturile on-line, cel mai mare comision este de 1,25%, pentru sume mai mici de 50.000 de lei. Pentru sume foarte mari, ajunge să scadă sub 0,65%.

Ne puteți urmări și pe Google News