Cu cât au crescut salariile în România. Date oficiale de la INS

Sursa foto: dreamstime.com

Salariile românilor au crescut substanțial în luna decembrie a anului trecut, cel puțin pe hârtie, conform datelor statistice.

Datele Institutului Național de Statistică arată că salariul mediu nominal brut a crescut cu 383 lei (6,4%) în luna decembrie. Astfel, valoarea acestuia a ajuns la 6.327 lei, în creștere față de luna anterioară, noiembrie. Conform aceleași surse, câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.879 lei, cu 7,2% mai mult decât în luna decembrie a anului 2020.

Potrivit INS, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (10.534 lei). Cele mai reduse salarii rămân cele din HORECA, hoteluri şi restaurante (1.922 lei). Comparativ cu luna decembrie a anului 2020, în decembrie 2021, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,2%.  Indicele câştigului salarial real a fost 105,6% pentru luna decembrie 2021, raportat la luna precedentă.

Creșterea salarială din luna decembrie 2021, raportat la luna preceentă se datorează acordării de prime ocazionale, plata unor drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului. Creșterea a fost de 48,3%, în domeniul extracției de petrol și a gazeloe naturale. De asemenea, o majorare de 42,9% s-a înregistrat și în extracţia cărbunelui superior şi inferior. Iar în industria metalurgică s-a înregistrat o majorare cuprinsă între 27% şi 32,5%.

Industriile unde salariul a scăzut

Pe de altă parte, acolo unde salariile au fost în scădere, raportat la noiembrie, acest lucru a avut drept cauză acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scăderile salariale s-au datorat întreruperilor/încetărilor activităţii economice, şomajului tehnic sau remunerării parțiale a salariaţilor etc.

Scăderi salariale s-au înregistrat în industria care se ocupă cu fabricarea mașinilor și utilajelor (-8%), respectiv în tăbăcirea şi finisarea pieilor (-0,1%).

Cum se prezintă situația în sistemul bugetar

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă. Creșterile au fost în administraţia publică (+0,6%).

În schimb, câştigului salarial mediu net a scăzut, comparativ cu luna precedentă, în sistemul de învăţământ (-1%). Cauza a fost reducerea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare.

S-au mai înregistrat reduceri de salariu în sănătate și asistenţă socială (-0,1%).