Cu ajutorul UE, Poliția de Frontieră consolidează securitatea hotarelor Republicii Moldova

Sursa foto: MAI al RM

Republica Moldova. UE a oferit Poliției de Frontieră a Republicii Moldova un lot de echipamente, de importanță majoră, pentru modernizarea infrastructurii tehnice și a sistemelor de comunicare. Donația a fost acordată în condițiile nevoilor urgente în criza refugiaților și securizarea frontierei.

Angajamentul UE de a oferi forțelor de ordine din Republica Moldova cele mai bune condiții

Noile echipamente vor contribui și la procesul de armonizare a standardelor statului la cele europene, inclusiv la Sistemul European de Supraveghere a Frontierelor (EUROSUR). Donația UE se estimează la circa 280 426,22 euro a fost oferită în cadrul Misiunii UE de Asistență la Frontieră în Republica Moldova și Ucraina (EUBAM).

Sursa foto: MAI al RM

Armonizarea la standardele UE și la Sistemul European de Supraveghere a Frontierelor

La eveniment au participat Adrian Efros, ministrul de interne, Slawomir Pichor, șeful Misiunii EUBAM, Ruslan Galușca, șeful Poliției de Frontieră, Sophie Dagand, manageră de programe în cadrul Delegației UE în Republica Moldova.

Grație acestei donații, Poliția de Frontieră de peste Prut dispune de centrale telefonice moderne, care asigură o comunicare sigură și eficientă între subdiviziunile instituției și patrule. Lotul include și un echipament de ultimă generație, esențial pentru monitorizarea video și coordonarea patrulelor la frontieră. Acesta integrează informațiile video din diverse puncte de control, facilitând o reacție rapidă și eficientă la incidente. Cu suportul EUBAM, Linia Verde a Poliției de Frontieră este dotată și cu un robot telefonic.

Adrian Efros, ministrul de interne, a relatat că noile echipamente vor permite gestionarea eficientă a informațiilor. Vor asigura o bună conectivitate între unitățile operative și vor contribui la acționarea rapidă, în momente critice, contribuind la răspunsuri coordonate.

Monitorizarea în timp real a datelor video prin canale securizate

„Suntem onorați să susținem misiunea Poliției de Frontieră a Republicii Moldova de a consolida securitatea frontierei. Echipamentul transmis va servi drept temelie a centrului de operațiuni, permițând monitorizarea, vizualizarea și analiza în timp real a datelor video prin canale securizate”, a explicat Slawomir Pichor, șeful EUBAM.

Ruslan Galușca, șeful Poliției de Frontieră, susține că statutul Republicii Moldova de țară candidată la UE motivează autoritățile să prioritizeze modernizarea capacităților instituționale în securitatea colectivă. „Frontierele noastre sunt importante pentru siguranța cetățenilor noștri și ai UE. Cu sprijinul partenerilor noștri, vom avea o frontieră sigură, bine coordonată și aliniată la cele mai înalte standarde europene”, a menționat Ruslan Galușca.

Delegația UE reconfirmă angajamentul de a consolida securitatea supravegherii frontierelor Republicii Moldova

Sophie Dagand, manageră de program în domeniul securității și migrației, în cadrul Delegației UE din Republica Moldova: „Asistența aceasta reprezintă angajamentul nostru de a oferi forțelor de ordine din Republica Moldova cele mai bune condiții pentru a opera într-un mediu dificil și în evoluție rapidă și de a consolida securitatea supravegherii frontierelor. Scopul donației nu este numai de a lupta împotriva amenințărilor la adresa securității, ci și de a proteja cele mai vulnerabile persoane, fie că este vorba de cetățeni ai Republicii Moldova sau de refugiați”.

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră își exprimă recunoștința pentru sprijinul constant oferit de Uniunea Europeană și EUBAM în modernizarea capacităților operaționale ale instituției. Colaborarea strânsă cu UE a produs un impact real, vizibil, în consolidarea capacităților instituționale, contribuind direct la dezvoltarea unei poliții de frontieră moderne, capabile să răspundă provocărilor actuale, conform unui comunicat al MAI.