Consiliul Superior al Magistraturii, ultima zvâcnire a Sistemului

Consiliul Superior al Magistraturii, ultima zvâcnire a Sistemului

În lipsa unui nou regulament, societatea civilă şi un fost ministru al justiţiei propun testări periodice pentru candidaţii la ÎCCJ.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va lua astăzi în discuţie candidaturile depuse pentru cele 15 posturi vacante de judecător de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Proba va consta într-un interviu în faţa plenului Consiliului. În cazul candidaţilor pentru Secţia Penală, proba orală va începe de la ora 16.00. Grabă suspectă Laura Ştefan, expert anticorupţie în cadrul Societăţii Academice Române (SAR), susţine că nu există nicio explicaţie rezonabilă pentru susţinerea acestor interviuri decât dorinţa de a promova anumiţi oameni: "CSM a continuat acestă procedură, deşi ar fi putut să facă un alt Regulament, dacă primul a fost blocat de instanţă. Consiliul este singurul vinovat în toată această poveste. Atunci când a rămas fără procedură, trebuia să relanseze dezbaterile pentru un nou regulament de promovare a judecătorilor la instanţa supremă", a declarat pentru, "Evenimentul Zilei", Laura Ştefan. Noul regulament Expertul SAR susţine că soluţia pentru a ieşi din impas ţine de crearea unei noi baze legislative, o lege votată de Parlament sau un nou regulament aprobat de CSM.

"Numai aşa pot fi introduse mai multe elemente de transparenţă. Procedura actuală nu asigură şanse egale pentru competitori. Selecţia judecătorilor ar trebui făcută un pic altfel. De exemplu, comisia de examinare să fie formată din profesori universitari, reprezen tanţi ai societăţii civile etc. Nu este normal ca o promovare de acest gen să ţină de voturile secrete ale membrilor CSM", spune Laura Ştefan. EXPLICAŢIE. Expertul anticorupţie Laura Ştefan nu înţelege de ce CSM nu a elaborat un alt regulament Evaluare continuă Fostul ministru al justiţiei, Cristian Diaconescu, susţine că un simplu interviu în faţa Consiliului nu rezolvă situaţia încordată de la Înalta Curte: "Interviul nu rezolvă problema. Câteva cuvinte rostite de o persoană necunoscută în faţa plenului CSM nu sunt suficiente pentru a ajunge judecător la instanţa supremă. În acelaşi timp, nu cred că mai este o soluţie nici numirea judecătorilor de către ministrul justiţiei, aşa cum s-a întâmplat până în 2004. Formula optimă ar fi urmărirea evoluţiei în timp a unui judecător, inclusiv prin susţinerea unor concursuri pe tot parcursul carierei". Judecătorii să aleagă Pe de altă parte, un alt fost ministru al justiţiei, Tudor Chiuariu, consideră că recomandările colegiului de conducere al Înaltei Curţi ar fi suficiente pentru promovarea unor noi colegi: "Evaluarea profesională a Înaltei Curţi ar trebui să prevaleze, iar CSM ar trebui să ia act de recomandarea judecătorilor instanţei supreme". Preşedintele CSM, Horaţiu Dumbravă, se aşteaptă ca la interviul de astăzi să se prezinte "candidaţi cu înalte standarde de calitate" şi este de părere că regulamentul promovat va da rezultatele scontate, în sensul că vor ajunge la instanţa supremă cei mai buni judecători.

"Pentru prima dată, candidaţii sunt testaţi nu numai din punctul de vedere al pregătirii profesionale, ci şi din cel al integrităţii. Am ajuns la această variantă de interviu după îndelungi consultări cu magistraţii. Multe din aceste reglementări se regăsesc în proiectul de lege al Ministerului Justiţiei", ne-a declarat preşedintele CSM. Un candidat s-a retras În acest moment, raport consultativ favorabil pentru Secţia Penală au obţinut judecătorii Lia Savonea, Dumitru Mirancea, Simona Neniţă Cristina, Maria Oprea şi Lucia Tatiana Rog. Pentru posturile vacante de la Secţia Civilă şi proprietate intelectuală a ÎCCJ au obţinut raport favorabil judecătorii Aurelia Rusu şi Mirela Vişan, în timp ce de la Secţia comercială au obţinut "dezlegare" magistraţii Mioara Badea şi Mirela Poliţeanu. Judecătorul Cezar Hâncu, ce s-a înscris în cursă pentru un post la Secţia Comercială, a anunţat CSM că nu se mai prezintă la interviu după ce a primit raport consultativ nefavorabil. Aviz consultativ "Recomandările" Înaltei Curţi cu privire la viitorii colegi nu sunt literă de lege. După ce dosarele candidaţilor sunt studiate de Secţia pentru judecători a Consiliului, acestea sunt trimise în plenul CSM, unde urmează chestionarea judecătorilor ce vor să ajungă la Înalta Curte.

În practică, şansele ca cei şase candidaţi care nu au primit "undă verde" din partea conducerii Instanţei Supreme să promoveze în urma interviului sunt destul de reduse, având în vedere că nu au fost "acceptaţi" de la început în această importantă secţie a ÎCCJ. În acelaşi timp, nici judecătorii care au obţinut aviz favorabil nu sunt siguri de reuşită până la momentul numărării voturilor. PROVIZORAT Secţia Penală, condusă prin delegare Pentru cele nouă posturi disponibile la Secţia Penală, vor candida 11 candidaţi, dintre care doar cinci au primit raport consultativ favorabil din partea colegiului de conducere al ÎCCJ. Deşi această structură are 11 membri în componenţă, doar nouă au participat la şedinţa în care s-au emis rapoartele consultative. Aceştia sunt: Doina Livia Stanciu, preşedintele ÎCCJ, Gabriela Victoria Bârsan, preşedintele secţiei de contencios adminsitrativ şi fiscal, Adrian Bordea, preşedintele Secţiei comerciale, Lidia Bărbulescu, Ana Maria Dascălu, Cristina Luzescu, Cristina Tarcea, Paula Pantea şi Dana Iarina Vartires. Secţia Penală a ÎCCJ este locul unde se finalizează dosarele de mare corupţie, structura amintită având o valoare ""strategică" în peisajul juridic din România. Mandatul judecătorului Anton Pandrea, fostul şef al Secţiei Penale a expirat pe 4 august. Prin delegare, pentru şase luni a fost numită în acestă funcţie judecătoarea Corina Jijie.

Ne puteți urmări și pe Google News